Prva trgovina brez embalaže
Utrip mesta · lokali

V Ljubljani se odpira prva trgovina brez embalaže. Skupaj z Mestno občino Ljubljana alternativno nakupovalno središče v centru odpira Snaga. To bo sploh prva trgovina brez embalaže v Sloveniji, ki bo tudi izposojevalnica in kavarna, v njej pa bodo zgolj lokalni in pravični izdelki.

V Ljubljani se obeta prva trgovina brez embalaže. Gre za koncept, ki v Sloveniji še ni prisoten. V sploh prvi tovrstni slovenski trgovini – v sodelovanju z MOL in s številnimi drugimi partnerji jo odpira ljubljanska Snaga – bomo lahko nakupili od različnih vrst žitaric, začimb, riža, kave, kakava, suhega sadja do testenin, olja, mila in stročnic. Embalažo bomo kupci prinesli s seboj (lahko so to tudi nogavice). Nakup poteka tako, da bomo najprej stehtali embalažo, nato dali vanjo živila in plačali po teži. Če embalaže ne prinesete s seboj, je v trgovini na razpolago embalaža za večkratno uporabo (bombažne vrečke, steklene posode ipd.).

Tovrsten koncept ustvarja zelena delovna mesta in ima majhen okoljski odtis, saj glavnina pridelkov, ki bodo tu, ne bo prepotovala dolgih razdalj, kar ni lokalno pridelano, pa bo prišlo iz pravične trgovine. Trgovina prav tako ne bo povzročala dodatnih odpadkov.

V trgovini bo tudi večnamenska kavarna, ki bo delovala po načelu ponovne uporabe, upcikliranja, to je kreativne uporabe starih predmetov, socialnega vključevanja in pravične trgovine. Tudi ponudba kavarne – kava, sokovi, sladice, prigrizki – se bo naslanjala na lokalno pridelano hrano in izdelke iz pravične trgovine. V kavarni bodo spodbujali tudi učenje ročnih spretnosti, kot sta šivanje in kvačkanje, na dnevnem redu bodo tudi pop-up popravljalnice manjših predmetov, pa dogodki swap parties – zamenjave oblačil, modnih dodatkov, igrač ipd. V trgovini bo še izposojevalnica stvari. Po knjižničnem načelu bodo na izposojo stvari, ki jih potrebujemo le občasno ali samo kratek čas, kot je npr. hišno in vrtno orodje (kladiva, škarje za živo mejo, brusilni aparati, gospodinjski aparati, mikroskopi, šivalni stroji itd.).

PREBERITE ŠE: Nostalgija – ljubljanski lokal, ki vas popelje v preteklost

K trajnostni in etični potrošnji bo trgovina spodbujala tudi z mesečnimi izmenjavami otroških oblačil, spodbujanjem uporabe tekstilnih in recikliranih vrečk na ljubljanskih tržnicah, opozarjali bodo tudi na pereč problem hitre mode, ki z nizkimi cenami spodbuja brezglavo nakupovanje, ceno za to pa plačajo delavci, ki delajo v nečloveških razmerah, in planet Zemlja, ki jo tekstilna industrija uničuje s tonami zavrženega tekstila. Ste vedeli, da so samo v Ljubljani v letu 2016 v dveh zbirnih centrih zbrali kar 43 ton odpadnega tekstila? Šokantna statistika, ki jo bo poskušala prva trgovina brez embalaže popraviti. Točna lokacija trgovine še ni znana, obeta pa se nam zelo kmalu.

KRUHarije in CUKRnije KRUHarije in CUKRnije: slaščice in pekovske dobrote izpod prstov dijakov ek bistro petkovškovo nabrežje EK Bistro: na zajtrk ali ”brunch” na Petkovškovo nabrežje Tokyo Saryo Tokyo Saryo – skrajno minimalističen lokal, ki prvi na svetu streže ”drip” čaj shutterstock_403798498 BeerLab: prva ‘naredi si sam’ varilnica piva v Sloveniji · · ·