Recept - kostanjeva marmelada
Utrip mesta · kulinarika · recepti

Kostanjeva marmelada je po krivici pozabljena marmelada. In ker je sezona kostanja tu – mokro in vetrovno vreme v zadnjih dneh je namreč z dreves že pometalo prve kostanje, kar pomeni, da se nabiranje in uživanje kostanja lahko začne –, smo se odločili, da z vami podelimo slasten recept. Zakaj bi letos kostanj le luščili, ko pa si ga lahko namažete na kruh. Kostanjeva marmelada je ne le odličen namaz, z njo lahko tudi zunaj sezone kostanja pripravite odlične sladice.

Kostanjeva marmelada je pogosto spregledana marmelada, saj ob omembi marmelad, ta ni prva, ki pade na misel. In ker kostanji že veselo padajo z dreves, je čas, da obudimo star recept in izkoristimo kostanjeve plodove, ki so prekrili gozdna tla.

PREBERITE ŠE: Kako pripravim najboljši kostanj?

Recept – domača kostanjeva marmelada:

Sestavine – domača kostanjeva marmelada:

  • 1000 g pravega kostanja
  • 500 g rjavega sladkorja
  • 1 žlička vanilje v prahu
  • 200 ml vode (v kateri se je predhodno kuhal kostanj)

Postopek priprave domače kostanjeve marmelade:
Kostanj olupimo in ga pribl. 15 minut kuhamo v vodi, da postane mehak. Narežemo ga na drobne koščke. V 200 mililitrov vode, v kateri smo kuhali kostanj, zmešamo sladkor, vaniljev prah in kostanj. Zmešamo in zavremo. Na visoki temperaturi kuhamo toliko časa, da marmelada postane mazljiva. Še vročo marmelado vlijemo v sterilizirane kozarce. To storimo tako, da pečico segrejemo na 100 stopinj Celzija in jih vanjo umite postavimo za 15 minut. Po vlaganju kozarce takoj zapremo in pustimo, da se ohladijo na sobni temperaturi. Rok trajanja marmelade je pribl. pol leta. Pa dober tek!


Recept: domači After Eight Recept: domače čokoladice After Eight Burek je lahko v bosanski kuhinji le mesni. Recept: najbolj pristen mesni burek Recept za bučkine rezance Recept: bučkini rezanci brez ogljikovih hidratov Recept za preprost lešnikov štrudelj. Recept: preprost lešnikov štrudelj · · · · ·