Snøhetta: prva podvodna restavracija v Evropi
Utrip mesta · arhitektura

“Dober tek!” in mimo priplava jata rib. Najbrž si mislite, da opisujemo sceno iz kakšnega odštekanega filma ali otroške risanke. Ne, ne opisujemo ne filma ne risanke. Gre za delo norveškega arhitekturnega studia Snøhetta, ki je med drugim poskrbel tudi za rekonstrukcijo trga Times Square v New Yorku. Na severu Norveške namreč načrtujejo prvo podvodno restavracijo v Evropi.

Na jugu Norveške v bližini vasice Båly stoji Under, prva podvodna restavracija v Evropi. Obiskovalci bodo lahko tako občutili divjino norveške narave, še posebej (ob)morske, saj jo bolj ali manj obdajajo samo skale. Zgradba, katere polovica leži pod morsko gladino, bo tudi raziskovalni center za morsko življenje. Under je v bistvu nekakšen monolit z meter debelimi betonskimi stenami, ki se uspešno upirajo kakršnimkoli zemeljskim premikom. Del, ki leži pod gladino, so oblikovali in zgradili tako, da ne deluje kot tujek morskemu življenju in pravzaprav na zunanjo površino privablja školjke, da se je oprimejo. Zelo pritajena svetloba v restavraciji bo obiskovalcem pomagala pri opazovanju morskega življenja skozi okno velikosti 11 m × 4 m.

Obiskovalci se v restavracijo, ki bo sprejela lahko 80 do 100 gostov, spustijo skozi 3 nadstropja. Najprej se ustavijo v garderobnem prostoru, nadaljujejo v sobo, v kateri so postreženi s šampanjcem in iz katere bodo lahko opazovali prehod med kopnim in morjem. Nato se bodo spustili v restavracijo, ki so jo opremili in pobarvali tako, da spominja na morsko dno. Prevladujeta modra in zelena barva.

Je to dober razlog za obisk Norveške?

Galerija – Snøhetta: prva podvodna restavracija v Evropi

Snøhetta: prva podvodna restavracija v EvropiOdpri galerijo

Aston Martin gradi rezidenco za novodobne Bonde Aston Martin gradi rezidenco za novodobne Bonde Hišice Unyoked Cabins – za popoln odklop Hišice Unyoked Cabins – za popoln odklop HydroHouse HydroHouse – hiša z garažo za hidroplane Zakaj bi morali živeti v mini hiškah? Zakaj bi morali živeti v mini hišah? · · · ·