Konceptno vozilo Toyota Concept-i
Utrip mesta · mobilno

Prihodnost je vznemirljiva in to se verjetno najbolje odraža skozi avtomobile. Futuristične študije se od nekdaj burile človekovo domišljijo. Nič drugače ni na sejmu CES 2017, sicer sejmu zabavne elektronike, ki pa je postal peskovnik tudi za ponudnike jeklenih konjičkov. Tam se je letos predstavila tudi Toyota, ki je v Las Vegas pripeljala konceptno vozilo Toyota Concept-i, s katerim poudarjajo stik vozila s človekom. Vozilo se je sposobno učiti in z njim zgraditi posebno, globoko vez, kot nastane med dvema človekoma.

Za Toyoto je izdelava futurističnih vozil nekakšna folklora. Svojo zadnjo vizijo mobilne prihodnosti so predstavili na sejmu CES 2017, kamor so dostavili futuristični koncept Toyota Concept-i.

Na predstavitvi vozila so dejali, do je pot do avtonomne vožnje pete stopnje, to je stopnje, pri kateri ima računalnik popoln nadzor nad vožnjo, še dolga in trnova. Trenutno smo na drugi stopnji, pri kateri računalnik v določeni meri upravlja krmiljenje, pospeševanje in zaviranje, nadzor nad avtomobilom pa ostaja v rokah človeka. Na to stopnjo trenutno stavi Toyota.

Koncept Toyota Concept-i so Japonci razvili v svojem kalifornijskem raziskovalnem centru CALTY, tehnologijo pa je prispeval njihov razvojni center v San Franciscu. Zamisel Toyote je bila, da ustvari avtomobil z umetno inteligenco (poimenovali so jo Yui), ki zna predvideti potrebe lastnika in mu na ta način olajšati vsakodnevne potrebe.

Yui je sposoben tudi samodejne vožnje (vozilo postopoma prehaja iz ročnega načina upravljanja na avtonomno vožnjo s tem, ko spremlja osredotočenost voznika na dogajanje na cesti), a njegova osnovna naloga je, da izboljša varnost in popolnoma osvoji komunikacijo z voznikom ter vestno izpolnjuje njegove ukaze in želje. Z voznikom je zmožen komunicirati s pomočjo zvočnih in svetlobnih signalov (tudi prek interaktivne karoserije), če je treba, pa ukrepa tudi fizično.

PREBERITE ŠE: Lexus LIT IS – limuzina, prekrita z 41.999 LED-diodami

Notranjost vozila je kot umetniški atelje, torej z veliko svetlobe. Ne le, da je vozilo zasnovano zelo aerodinamično, ima namreč tudi veliko steklenih površin, ki omogočajo večjo preglednost in prodor svetlobe v potniško kabino. Izstopa tudi nenavaden način odpiranja vrat, ki omogoča lažje vstopanje in izstopanje potnikov, posebej tam, kjer je malo manevrskega prostora. Zaman boste v kabini iskali zaslone na dotik, ki so postali nekakšna fizična ‘parola’ vozil bližnje prihodnost.

Toyota je namesto njih uporabila projicirni zaslon (HUD), ki vse potrebne informacije projicira na vetrobransko steklo in tako vozniku omogoča, da se stoodstotno osredotoča na vožnjo.

Galerija – konceptno vozilo Toyota Concept-i:

Konceptno vozilo Toyota Concept-iOdpri galerijo
Troljo chatbot Troljo chatbot – slovenski digitalni asistent, ki napoveduje prihode mestnih avtobusov Honda Riding Assist CES 2017: Honda izdelala samovozeči motocikel, ki se ne prevrne Hyundai Health + Mobility CES 2017: Hyundai s potniško kabino Health + Mobility, ki skrbi za dobro počutje potnikov Nova Kia Picanto (2017) Nova Kia Picanto (2017) – samozavest serijsko · · · · · · ·