maxresdefault (10)
Kulturni izbor · film

Popoldneve že več let krajšajo telenovele. Ob njih smo odrasli in se tako na pol nevede naučili španščine ter njenih (ne vedno) lepih izrazov.

Scenaristi priljubljenih telenovel imajo resnično bujno domišljijo, s pomočjo katere nas ali pa so nas obržali pred televizijskimi zasloni. V vsaki epizodi – teh je ponavadi trimestno število – se našim naljubšim likom kaj zgodi in tako nastane prava drama. Formula za vse telenovele je približno enaka: čas teče drugače kot v resničnosti, vedno pa se najde tudi ena gospodinja oziroma služabnica, za katero tekom telenovele izvemo, da je mati enega izmed glavnih likov.

Kaj smo se naučili v devetdesetih?

Ni telenovele, kjer ne bi nekdo skrival temne skrivnosti iz preteklosti. Celo protagonisti imajo svojo temno stran. Ponavadi lahko takšna skrivnost uniči življenja številnih likov, popoln trenutek za njeno odkritje pa so pogreb, poroka, v bolnišlnici ali pa ob neki drugi priložnosti, kjer je na enem mestu več ljudi. Pri odkritju je nepogrešljiva dramatična glasba, možnost pa je tudi, da kateri izmed likov pade v nezavest.

Vsaka telenovela ima tudi glavno negativko. Ona je največja spletkarka in svoje zamisli udejani skoraj v vsaki epizodi. Velikokrat se zgodi, da zanosi z ljubimcem, otroka pa podtakne možu. Obstaja tudi različica, v kateri otroka izkoristi kot sredstvo izsiljevanja, da bi dosegla svoj cilj, kot je na primer to, da bi glavni lik (običajno bogat), ostal ob njej.

V telenoveli ne sme manjkati niti izguba spomina, kar je ponavadi ultimativni zaplet. Eden izmed glavnih likov izgubi spomin, to pa je posledila nesreče, ki jo je preživel čisto po naključju. Tisto, kar mu lahko vrne ali pa vsaj osveži spomin, je srečanje s staro ljubeznijo, ob kateri ponovno začuti povezanost kot tisti prvi dan, ko sta se spoznala, čeprav se ničesar ne spomni.

Glavni junak telenovele ponavadi izhaja iz bogate družine, živi v vili in dela v družinskem podjetju. Če je bad boy, ima tudi svoje luksuzno stanovanje, v katerem biva z ljubico, ki je ponavadi slab človek. Če pa je naš glavni junak pošten fant, potem ljubezen svojega življenja prevara samo takrat, ko je pijan ali zadrogiran.

Španski izrazi, ki smo se jih naučili, zahvaljujoč telenovelam:

Yo soy tu madre! – Jaz sem tvoja mama!
Estoy embarasada! – Noseča sem!
Te odio! – Sovražim te!
Calmate! – Pomiri se!
No me tocas! – Ne dotikaj se me!
Te voy a matar! – Ubil te bom!
Largate de aqui! – Poberi se!
Pobrecita! – Ubožica!
No te quiero eschuchar! – Ne želim te poslušati!
No puedo mas! – Ne morem več!
Adelante! – Naprej!
Eres estupida! – Neumna si!
Desgraciada infeliz! – Nesrečnica podla!
Es un desgraciado! – Podlež je!
Callate la boka! – Utihni!

Simonov-zaliv-projekcija Otvoritev Piknik kina 2019: Queen Real Tribute & Bohemian Rhapsody Junija v kino: čakajo te nadaljevanja največjih filmskih uspešnic! Junija v kino: čakajo te nadaljevanja največjih filmskih uspešnic! terminator-dark-fate-1-1554388242 Filmski napovednik – Terminator: Dark Fate (2019), Švarci se vrača! Najboljši slovenski romantični filmi (21. stoletje)! Najboljši slovenski romantični filmi (21. stoletje)!