14577554964_9639655c0e_k
11. jul
Kulturni izbor · odri

Nosorogi bodo zavzeli Cankarjev dom. 20. in 21. marca 2016 se bo na odru Gallusove dvorane odvilo gostovanje romunskega Narodnega gledališča Marina Sorescuja iz Craiove. K sodelovanju so povabili Američana Roberta Wilsona za režijo Nosorogov Eugèna Ionesca, francoskega pisatelja romunskega rodu.

Cankarjev dom
Cankarjev dom
od 17 do 30 €

Nosorog je drama Eugèna Ionesca. V domišljiji režiserja Roberta Wilsona pa je nekje med nadrealizmom, magičnim realizmom in absurdom nastala enigmatična drama Nosorogi, v kateri domišljija skače čez ovire realnosti ter prestavlja meje logike in klasične zaznave sveta. Gledališka magija odpira poglede v druge razsežnosti, ko se ljudje postopoma spreminjajo v nosoroge in se realnost umika nerealnemu. Kar poskuša Ionesco z besedami, to prikaže Wilson s podobami. Pokaže nam namreč svet, kot ga nismo še nikoli videli, niti si ga predstavljali v sanjah.

PREBERITE ŠE: Macbeth v izvedbi gledališča iz Južnoafriške republike

Pri realni upodobitvi drame mu pomagajo izvrstni romunski igralci vseh generacij, ki se v Wilsonovem domišljijskem svetu odlično znajdejo. Igro in ekspresivne obraze navdihuje bogata tradicija evropske gledališke avantgarde in nemega filma od Gordona Craiga do Charlieja Chaplina.

Predstava, ki je nastala v ob dvajsetletnici Ionescove smrti, vas popelje po poti zgodovinskih gledaliških avantgard 20. stoletja in potrjuje domišljijo velikega režiserja Roberta Wilsona.

Nekaj odlomkov iz predstave Nosorogi si lahko ogledate tukaj:

·