Batler (The Butler, ZDA, 2013)
20. feb
Kulturni izbor · film

Biografska drama oskarjevega nominiranca Leeja Danielsa opisuje pestro politično dogajanje v Združenih državah Amerike dvajsetega stoletja. V ospredju zgodbe je izmišljen lik batlerja Cecila Gainesa, ki v obdobju med letoma 1957 in 1986 v Beli hiši služi osmim predsednikom.

Kolosej in Cineplexx
Kolosej in Cineplexx
4,25 € - 4,95 €

Navdih za celovečerec gre pripisati članku o batlerju Eugeneu Allenu, ki ga je v časopisu Washington Post leta 2008 objavil Wil Haygood, “A Butler Well Served by This Election”.

Leto 1926. Mladi Cecil z željo po boljšem življenju pobegne z izoliranega juga. Na težavnem popotovanju pridobi dragocene izkušnje, zaradi katerih se mu ponudi življenjska priložnost – služba batlerja v Beli hiši. Tam je priča dogajanju v ovalni pisarni, tudi v zvezi z gibanjem za civilne pravice. V njegovem domačem okolju ljubeča žena Gloria udobno skrbi za njuna sinova. Toda predanost “prvi družini” sproži nesoglasja v Cecilovi družini, odtujenost in nestrinjanje z drugače mislečim sinom.

Film skozi oči družine Gaines prikazuje spremembe v ameriški politiki in odnosih med rasami: od atentata na Johna F. Kennedyja in Martina Lutherja Kinga ter gibanj aktivistov, ki so se borili za svobodo, črnih panterjev do vojne v Vietnamu in afere Watergate. Cecil izkusi posledice teh dogodkov, kot uslužbenec in tudi kot družinski človek. Zgodbo o vztrajnosti posameznika, razvoju naroda in moči družine uresničuje izjemna igralska zasedba.

Biografska drama Batler, ko lahko samo en tihi glas sproži revolucijo, v naše kinematografe prihaja 20. februarja.

Batler (The Butler, ZDA, 2013)Odpri galerijo

Akcijska pustolovščina Pompeji (Pompeii, Nemčija, ZDA, 2014) 20. februar, 2014 Premiera: pustolovščina Pompeji Biografska drama Obraz ljubezni je resnična zgodba porno barona Paula Raymonda. 19. februar, 2014 Premiera: Obraz ljubezni What Difference does it make? A Film About Making Music 17. februar, 2014 Gremo v osrčje Red Bullove glasbene akademije Fantazijska akcijska komedija Vampirska akademija (Vampire Academy, ZDA, 2014) 13. februar, 2014 Premiera: Vampirska akademija · · · · ·