Meta_wraber
23. feb
Kulturni izbor

Oblikovalka in ilustratorka Meta Wraber se je po letih ustvarjanja odločila, da je čas za njeno prvo samostojno razstavo. Pisane ilustracije svojega čudovitega poetičnega sveta bo na ogled postavila v ljubljanskem Kinu Šiška.

do
Kino Šiška
Kino Šiška
Vstop prost.
Dogodek na Facebooku

Meta Wraber je oblikovalka in ilustratorka. Je prijetna, umirjena in pred svojo prvo samostojno razstavo nekoliko nervozna, vendar je dni, ki nas ločijo do otvoritve vse manj. Kljub temu se zdi, da se bodo kosci sestavljanke, ki jih Meta ustvarja in kreira, polagoma sestavili skupaj in ogled njenih del bo prav toliko samosvoj kot je ona.

Z akvareli in pisanimi voščenkami nas vabi v svoj svet, ki bo v tem, po pomladi dišečem februarju, med ilustracije pripeljal tropsko vzdušje. Kot bi bili na drugem, toplejšem koncu sveta, daje vtis že njen trenutni atelje v Poligonu, kjer se pripravlja na razstavo. Na vprašanje, ali bo razstavila le opice, odgovori: “Imela bom kolaže, akvarele, malo večje in upam, da bom ustvarila tropski ambient.”

Meta sicer riše, odkar pomni, že od otroštva, ko je prazne liste papirja polnila z bolj punčkastimi ilustracijami. Da ji je to resnično namenjeno in se bo z risanjem ukvarjala vse svoje življenje, je spoznala, ko je bila sprejeta na ljubljansko Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, na kateri je diplomirala kot oblikovalka, čeprav jo mnogi danes bolj prepoznajo kot ilustratorko. Le kdo ne pozna njenih kulinaričnih akvarelov iz knjige Namazi Klemna Koširja, na primer, eteričnih ženskih figur ali poetične pokrajine, ki jih lahko občudujemo v pesniški zbirki Labrador Kajetana Koviča.

Ponavadi se vedno lotim ilustriranja z akvareli, za to razstavo pa sem si zaželela spremenit tehniko, zato da bi dobila nek nov likovni izraz in sem začela akvarele uporabljati na način akrila, tempere, kracam z njimi, jih razlivam in potem naknadno režem. Uporabljam tudi pastele trenutno, akrile, moja tehnika, v kateri se najbolj vidim in se najlepše izrazim je pa akvarel,” o svojih najljubših materialih pove Meta. Poleg čutnih, nežnih, toda obenem močnih ilustracij v njeni zbirki najdemo tudi opice najrazličnejših barv in “osebnosti”. Zamišljeni, skrivnostni in zgovorni živalski obrazi spominjajo na človeške in na ta način ustvarijo nelagodje in hihitanje hkrati. Čaka nas torej očarljiv tropski raj, ki bo v Kinu Šiška na ogled od 23. februarja do 10. marca 2015.


France Prešeren 8. februar, 2015 8. februar 2015: Kam za Prešernov dan, slovenski kulturni praznik Roy Lichtenstein. Little Aloha, 1962. 12. december, 8000 Velika razstava moderne umetnosti v Benetkah · ·