Doživite rokodelske tradicije počitniške dežele Nemčije

German.Local.Craft

Foto: © DZT/ Julia Nimke

Ohranjene tradicije, živi običaji in večstoletne ročne obrti nemškim mestom in regijam dajejo neizbrisen pečat.

V kampanji German.Local.Culture. popotnikom razkrivamo, kjer lahko ta posebna doživetja najdejo, čim bodo turistična potovanja iz tujine spet mogoča.

Neunburg vorm Wald, Timm Buckley v lastni delavnici izdeluje maske iz lesa © www.bayern.by/ Bernhard Huber.

Zgodovinska moda: regionalne noše

Raznolikost pokrajin v Nemčiji se kaže tudi v regionalnih nošah, ki pričajo o bogatih večstoletnih tradicijah. Ročno izdelani lederhosen in dirndl na Bavarskem denimo še vedno igrajo pomembno vlogo v vsakdanjem življenju mnogih ljudi; prav tako v Lužici ali Spreewaldu, kjer skupnost lužiških Srbov svojo kulturno identiteto izkazuje tudi prek lužiške noše. Posebno doživetje za popotnike je tradicionalna ročna izdelava regionalnih noš – na primer v klobučarni v Schwarzwaldu, kjer izdelujejo edinstveni bollenhut, ki je priljubljen motiv na fotografijah.

Wolfach, Waltraud Kech – šivilja klobukov “Bollenhut” © Schwarzwald Tourismus/ Chris Keller

Nenavadni oblikovalski predmeti

Mladi oblikovalci, ki delujejo pod oznako »made in Germany«, navdih jemljejo iz lokalne kulture. Tako je denimo v Weimarju, kjer umetniki več kot sto let po ustanovitvi Bauhausa na novo interpretirajo tipične motive te svetovno znane oblikovalske šole. Ali pa v Berlinu, kjer trendovske trgovine razstavljajo in prodajajo izdelke, ki sledijo načelom upcyclinga (recikliranja z dodajanjem vrednosti). Kdor išče nenavadne in lepe stvari, jih bo našel tudi na sejmu oblikovanja Stijl, ki se odvija v več mestih. Umetniki tam prodajajo oblačila, nakit in dodatke – večinoma v trajnostno izdelanih majhnih serijah.

Modna oblikovalka iz Weimerja © DZT/ Julia Nimke

Tradicionalno: ko peka kruha postane umetnost

Kruh je za Nemce več kot le živilo. Nemška pekovska umetnost je z okoli 3.200 vrstami kruha del Unescove nesnovne kulturne dediščine, v nemščini pa poznamo skoraj petsto pregovorov, v katerih nastopa kruh. Družinska podjetja v vseh nemških regijah to tradicijo gojijo že več generacij – in to z veliko ljubeznijo do obrti ter zavedanjem o pomenu visokokakovostnih sestavin in daljšega proizvodnega procesa. Da je nemški kruh lahko tudi hrana za gurmane, dokazuje izobraževalni program za krušnega sommelierja, s katerim vse več pekov poglablja svoje strokovno znanje.

Peka kruha v pekarni Walsrode © DZT/ Julia Nimke

Ideje za potovanja po Nemčiji

16 deželnimi turističnih organizacij vas vabi, da doživite rokodelske tradicije počitniške dežele Nemčije.

Baden-Württemberg

Ure s kukavico po vsem svetu veljajo za enega najbolj znanih nemških spominkov.

Bavarska

Oblikovalcu in zlatarju Florianu Weidlichu iz Riederinga pri Rosenheimu navdih daje občutek domačnosti.

Berlin

Kot mesto, ki narekuje trende, ima Berlin številne trgovine, ki se osredotočajo na upcycling. Naj gre za modo, pohištvo ali vsakdanje predmete – upcycling je trajnosten in navdihujoč.

Brandenburg

Moda iz Spreewalda: Sarah Gwiszcz je leta 2014 tam ustvarila svojo znamko Wurlawy, kar bi iz lužiške srbščine lahko prevedli približno kot »divje ženske iz Spreewalda«. Njena moda je spontana in neprisiljena ter združuje sodobne trende s tradicionalnimi elementi lužiške noše.

Bremen

Butično pivovarno in pražarno kave UNION je mogoče spoznati tudi pobliže. Udeležite se lahko vodenih ogledov ter seminarjev o pivu in kavi.

Hamburg

V muzeju Speicherstadt so razstavljeni tipična orodja in uvoženo blago, ki ponujajo boljši vpogled v delo lokalnih prebivalcev – natančneje lastnikov skladišč. Od tehtanja in vzorčenja blaga do njegovega plemenitenja s sortirnimi stroji in ročnega prebiranja – hitro nam postane jasno, kako skrbno so v preteklosti ravnali z visokokakovostnim uvoženim blagom, kot so kava, kakav, tobak in guma.

Veselje ob peki kruha v Walsrode © DZT/ Julia Nimke

Hessen

Ko Horst Pfetzing, eden zadnjih mojstrskih izdelovalcev košar, v majhni vasici Alheim-Sterkelshausen zvija in prepleta vrbove veje in iz njih spleta prave umetnine, je že samo to, da ga opazujemo pri delu, čista meditacija.

Mecklenburg-Predpomorjanska

Znamenita nemška košara za na plažo strandkorb – prepoznaven element nemških obal, ki ga ne morete prezreti – združuje praktične prednosti s tradicionalno izdelavo.

Spodnja Saška

Ob obisku destilarne Hardenberg Distillery v Nörten-Hardenbergu pri Göttingenu boste iz prve roke izkusili, kako se tradicija, inovativnost in regionalnost združujejo v žlahtnih žganih pijačah.

Severno Porenje-Vestfalija

Gorčični mlin v mestu Monschau z lastnico Ruth Breuer.

Porenje-Pfalška

V keramiki se srečujeta ročna spretnost in estetika. Muzej keramike Westerwald v Höhr-Grenzhausnu vas vabi k samostojnemu raziskovanju, na voljo pa so tudi vodeni ogledi.

Posarje

Delo v gozdu: Lothar Wilhelm vas bo pozdravil na gozdni jasi v biosfernem rezervatu Bliesgau, kjer boste lahko sami izdelali kos pohištva iz lokalno posekanega lesa.

Saška

Svet doživetij HAUS MEISSEN®: najstarejša evropska delavnica porcelana v najstarejšem saškem mestu. Prekrižana meča iz grba sta najstarejša neprekinjeno uporabljana blagovna znamka na svetu!

Saška-Anhalt

Tovarna stekla HARZKRISTALL v Derenburgu na enem mestu združuje pustolovska doživetja, sprostitev, zabavo in kulinarične užitke.

Schleswig-Holstein

Mesto Plön sredi Holsteinske Švice, ki se ponaša s čudovitim gradom ob jezeru, vas bo očaralo na sprehodu po mestu ali kateri od kolesarskih ali pohodniških tur. Bolj ustvarjalni pa se lahko udeležite tečaja mozaičarstva.

Turingija

Za meter debelimi zidovi gradu Leuchtenburg vas čakajo spektakularno opremljene sobe, največja vaza in najmanjši čajnik na svetu, edinstvena cerkev iz porcelana in most želja, na katerem »črepinje prinašajo srečo«!

Dodatne Informacije

germany.trevel

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najlepše kolesarske poti po Sloveniji