Novi električni Cupra Born: doseg do 540 kilometrov in do 231 konjskih moči

Cupra Born
Zadnjič posodobljeno: :

Pri znamki Cupra so predstavili kompakten, popolnoma električen avtomobil z imenom Born. Zasnovan je na enaki platformi kot Volkswagen ID.3 in je na voljo v tremi različno močnimi elektromotorji in s tremi različno velikimi baterijskimi sklopi.

Po Formentorju prihaja nova Cupra, tokrat v električni različici. Povsem novi Cupra Born temelji na koncernski električni platformi MEB in bo na voljo z elektromotorjem, ki razvije 110 kW (150 konjskih moči) in močnejšim elektromotorjem s 150 kW (204 konjske moči). Oba bosta razvila enak navor, 310 Nm. Od leta 2022 dalje bo Born na voljo s tako imenovanim paketom e-Boost, ki bo povečal moč 150-kilovatnega motorja na 170 kW, oziroma na 231 konjskih moči. Paket e-Boost bo mogoče kombinirati z največjo baterijo s kapaciteto 77 kWh (pospešek 0-100 km/h znaša 7 sekund in doseg do 540 km) in manjšo baterijo s kapaciteto 58 kWh (pospešek 0-100 km/h v 6,6 sekundah in doseg do 420 km). Najmanjša baterija bo imela kapaciteto 45 kWh in bo nudila do 340 km avtonomije. Le ta bo na voljo zgolj v povezavi s 110-kilovatnim elektromotorjem. Pri Cupri pravijo, da bomo za polnjenje, preko hitre polnilnice z močjo 150 kW, za nadaljnjih 100 kilometrov poti, potrebovali 7 minut.

Kljub električni osnovi ohranja Cupra Born športni značaj. Pri tem mu bo pomagalo dinamično uravnavanje podvozja DCC, športno vzmetenje ESC Sport, progresivno krmiljenje, večje zavore in širše pnevmatike na 20-palčnih platiščih (na voljo bodo tudi platišča v velikosti 18- in 19-palcev). Da je Cupra Born izrazito športno oblikovan po vsej verjetnosti ni potrebno posebej poudarjat. Kompaktni velikosti se izrazite in ostre linije še kako podajo. ‘Divje’ prednje luči, športni odbijači in povezane zadnje luči postajajo zaščitni znak znamke Cupra, na modelu Born pa dokazujejo, da so lahko tudi kompaktni električni avtomobili videti športni.

V notranjosti bo že pri serijski opremi na voljo 12-palčni zaslon, na voljo pa bo tudi barvni projecirni zaslon z obogateno resničnostjo, ki omogoča višjo raven povezljivosti in večjo varnost. Športni volan bo seveda nosil dve nepogrešljivi tipki Cupra. Notranjost je polna bakrenih detajlov, mogoče pa si bo omisliti školjkaste športne sedeže, ki jih izdelujejo v sodelovanju z organizacijo Seaqual Initiative. Le ti so narejeni iz reciklirane plastike, ki je bila pobrana iz morja.

Cupra Born

Omenjena je bila kompaktnosti avtomobila, da pa si ga lažje predstavljamo, vam razkrijemo, da bo v dolžino meril 4.322 mm, bil visok 1.809 mm in širok 1.537 mm. Velikost prtljažnika bo znašala 385 litrov. Cupra Born bo na voljo proti koncu leta 2021.

Dodatne Informacije

cupraofficial.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!