fbpx

A trick that will keep bananas fresh longer and won't rot

Photo: envato

Why do bananas turn dark quickly? What to do to keep bananas fresh longer?

Banane so sadje po katerem pogosto posegamo. So sladke, hranljive in slastne. Vendar pa se vsakdo, ki je kdaj kupil večje število banan naenkrat, zaveda, da te lahko hitro potemnijo, kar lahko zmanjša njihovo privlačnost. Kaj narediti, da ostanejo banane dlje časa sveže?

Na srečo pa obstaja več trikov, ki vam lahko pomagajo preprečiti ali vsaj upočasniti proces potemnitve banan ter tako podaljšati njihovo svežino.

Zakaj banane potemnijo?

Da bi razumeli, kako preprečiti potemnitev banan, je najprej pomembno razumeti, zakaj do tega procesa sploh pride. Potemnitev banan je posledica encimske reakcije, imenovane polifenol oksidaza, ki se začne, ko se encimi v bananah reagirajo s kisikom v zraku. Ta reakcija povzroči tvorbo melanoidinov, spojin, ki dajejo bananam temnejšo barvo in spremenijo njihovo teksturo ter okus.

Banane prehitro potemnijo. Foto: Charlesdeluvio / Unsplash

Poleg tega so banane tudi izjemno občutljive na poškodbe in pritisk. Ko so lupine poškodovane ali preveč stisnjene, se lahko sprostijo encimi, ki pospešujejo proces potemnitve. Zato je pomembno, da rokujemo z bananami previdno, da preprečimo poškodbe in ohranimo njihovo svežino.

Ali so lahko banane dlje časa sveže: Triki za preprečevanje potemnitve banan

Ločeno shranjevanje

Eden izmed najpreprostejših načinov, kako preprečiti potemnitev banan, je, da jih hranite ločeno od drugih sadja in zelenjave. Banane izločajo plin etilen, ki lahko pospeši zorenje in potemnitev drugih plodov. Zato je najbolje, da banane hranite ločeno, idealno na prostoru, kjer ni drugih sadežev.

Plastična folija

Ovijanje pecljev banan s prozorno plastic film lahko zmanjša količino kisika, ki pride v stik z bananami, kar lahko upočasni proces oksidacije. To je preprost in učinkovit trik, ki lahko podaljša svežino banan za nekaj dni.

@motherhoodonpurpose

How to keep bananas fresh longer! What fruit do you wish lasted longer? #momhacks #over30clubontiktok #sciencefair #justvisiting

♬ original sound – Motherhood On Purpose {Terena}

Citrus fruits

Citrusi, kot so limone in pomaranče, vsebujejo visoke koncentracije askorbinske kisline (vitamin C), ki lahko zavira oksidacijo in tako preprečuje potemnitev banan. Ko narežete banane, jih lahko pokapate z limoninim ali pomarančnim sokom, da ohranite njihovo svetlo barvo.

Refrigerator

Čeprav banane običajno ne dozorijo v hladilniku, lahko shranjevanje že zrelih banan v hladilniku upočasni proces potemnitve. Nizke temperature lahko upočasnijo delovanje encimov, ki povzročajo oksidacijo, kar lahko podaljša svežino banan za nekaj dni.

Preprečite jim, da potemnijo. Foto: Manuel Jjoseph / Pexels

Freezing

Če imate preveč zrelih banan in se bojite, da bodo hitro potemnile, jih lahko olupite, narežete na kolute in zamrznete. Zamrznjene banane so odlične za pripravo smutijev, sladoleda ali pekovskih izdelkov ter ostanejo sveže dlje časa.

Uporaba folije za živila

Po vsakem rezanju banane lahko neposredno na površino nanesete plast prozorne folije za živila, da preprečite stik s kisikom. To lahko prepreči oksidacijo in podaljša svežino banane.

Medtem ko nekateri triki morda ne bodo popolnoma preprečili potemnitve banan, lahko v combination s skrbnim rokovanjem in ustrezno hrambo bistveno podaljšajo svežino tega priljubljenega sadeža.

With you since 2004

From 2004 we research urban trends and inform our community of followers daily about the latest in lifestyle, travel, style and products that inspire with passion. From 2023, we offer content in major global languages.