En otoño, deja que la cocina huela a castañas tostadas de color amarillo dorado, caramelo dulce, canela cosquilleante y deliciosas calabazas. Presentamos cinco recetas que prometen un dulce placer para las papilas gustativas y ofrecen la oportunidad ideal para preparar el picnic de otoño perfecto.
Teh 5 kulinaričnih idej za jesenski piknik boste lahko izvedli izjemno preprosto.
1. Pečen kostanj
Ingredientes:
- 1kg kostanja
Preparación:
V vsak kostanj z ostrim nožkom naredimo križno zarezo, ki mora biti globoka ravno toliko, da predre lupino. V dobro ogreto ponev nato stresemo toliko kostanjev, da lepo pokrijejo dno ponve. Pečemo pokrite in jih med pečenjem večkrat premešamo. Po 30 minutah pečene kostanje stresemo iz ponve na vlažno kuhinjsko krpo, ki jo tesno zavijemo in počakamo 5 minut. Kostanj stresemo v skledo in si ga privoščimo takoj, saj je najboljši, dokler je vroč.
2. Karamelna jabolka
Ingredientes:
- 8 jabolk
- 500 g de azúcar moreno
- 1 taza de mantequilla
- 0,5 žličke vaniljevega ekstrakta
- 100 g na drobno nasekljanih lešnikov ali mandljev
Preparación:
V kozici počasi segrejemo sladkor, maslo in vaniljev ekstrakt. Sestavine mešamo toliko časa, da postanejo enotne in rahlo rjavo obarvane. Kozico nato odstavimo in počakamo 5 minut. Jabolka dobro operemo in do suhega obrišemo. Vanje zapičimo palčke in jih pomočimo v karamelno zmes, nato pa še v nasekljane lešnike oziroma mandlje. Postavimo jih na krožnike, da se ohladijo in ponudimo.
3. Bučkin kolač
Ingredientes:
- 1/2 kg naribanih bučk
- 3 huevos
- 500 g kristalnega sladkorja
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja
- 420 g gladke moke
- 100 g lešnikov
- 1 zavojček pecilnega praška
- 1 cucharadita de canela
- 250g olja
Preparación:
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Bučke olupimo in naribamo na majhne koščke. Jajca penasto vmešamo s kristalnim in vaniljevim sladkorjem. Moko zmešamo z lešniki, pecilnim praškom in cimetom ter vmešamo v jajčno peno. Dodamo olje in bučke ter ponovno dobro premešamo. Maso vlijemo v namaščen pekač in pečemo v pečici približno pol ure. Pečenega po želji premažemo s smetano ali čokoladno glazuro in potresemo z mandljevimi lističi.
4. Kostanjeva pita
Ingredientes para la masa quebrada:
- 100 g de azúcar en polvo
- 250 g de harina
- 150 g de mantequilla
- 1 huevo
- 30 g mletih mandeljnov
- pizca de sal
- 1 vaina de vainilla
Ingredientes para el relleno:
- 400 g popečenih kostanjev
- 100 g de mantequilla
- 6 yemas de huevo
- 2 huevos enteros
- 120 g de azúcar en polvo
- 150 g kostanjevega pireja
- 70 g kostanjevega namaza
- 5 cl smetane
Preparación:
V ponvi stopimo 50 g masla. Dodamo 300 g olupljenih pečenih kostanjev in premešamo. Dodamo sladkor v prahu, premešamo in odstranimo z ognja, ko začnejo kostanji rahlo rjaveti. Dve tretjini kostanjev grobo sesekljamo, ostale pustimo za okras. Zmešamo maslo in jajce, dodamo postrgano sredico vaniljevega stroka, nadaljujemo z dodajanjem sladkorja, mletih mandljev, soli in moke. Mešanico zamesimo v gladko testo, pustimo počivati v hladilniku približno pol ure in nato namestimo v pomaščen pekač za pite. Testo naj pokriva dno in rob. Pekač položimo v pečico in testo pečemo približno 20 minut na 180 stopinjah. Preostalo maslo, pire in namaz zmešamo, dodamo jajca in preostanek sladkorja. Na pečeno testo potresemo nasekljane kostanje, prelijemo z nadevom in okrasimo s celimi kostanji. Pečemo še 20 minut. Postrežemo še toplo.
5. Bučkini mafini
Ingredientes:
- 200 g buče
- 1 limón
- 250 g de harina
- 2 cucharaditas de polvo de hornear
- 1 pizca de sal
- 1/2 cucharadita de canela
- 1 ščepec muškatnega oreščka
- 2 huevos
- 80 ml sončničnega olja
- 3 cucharadas de jarabe de arce
- 150 g naravnega jogurta
- 50ml de leche
- azúcar en polvo
Preparación:
Pečico segrejemo na 200 stopinj in pekač za mafine obložimo s papirnatimi skodelicami za mafine. Bučo olupimo, ji odstranimo semena in naribamo. Moko, sol, pecilni prašek, cimet in muškatni orešček dobro premešamo. V drugi posodi zmešamo jajca, olje, javorjev sirup, jogurt in mleko. Dodamo moko in popolnoma proti koncu dodamo še naribano bučo. Testo vlijemo v papirnate skodelice in pečemo približno 20 minut. Pečene mafine potresemo s sladkorjem v prahu, lahko pa se odločimo tudi za posip iz bučnih semen.