fbpx

Fisker Ocean: najbolj trajnosten, cenovno dostopen – le 39.500 eur in kul električni avtomobil na svetu?!

Fisker Ocean - najboljši električni avto ta hip?

Fisker Ocean
Foto: Fisker
Zadnjič posodobljeno:

Fiskerjeva zgodba ni nova, saj sega že v preteklost in je zaznamovana tako z inovacijami kot tudi prekinitvami, vključno s težavami in stečaji. Kljub temu pa se lahko zgodba Fiskerja primerja z zgodbo, ki jo je pred več kot desetimi leti pisal Elon Musk. Po seriji izzivov se Fisker zdaj vrača, in sicer s svojim novim avtomobilom, ki prebuja svet električnih vozil - Fisker Ocean.

Podobno kot Elon Musk je tudi Fisker stopil na pot prelomnih inovacij, vendar se ni mogel izogniti oviram, ki so mu postavile pasti preteklosti in začetka revolucije elektrifikacije. Toda kljub prekinjenim načrtom, Fisker ni obupal. Kot Feniks se iz pepela ponovno vzpenja, pripravljen na novo poglavje v svoji zgodbi. In kot je to storil Elon Musk z znamko Tesla, se tudi Fisker vrača z ambicioznim ciljem – pretresti svet električnih vozil.

S svojim osupljivim Fisker Oceanom, prav Fisker postavlja novo normo, ki bo cenovno in ekološko razburkala svet električnih vozil. Ta vozilo je rezultat trdega dela, inovacij ter vizionarstva, ki so ga združili v en sam presežek. Fisker Ocean je tako odločno korakal naprej, da ni le avtomobil, temveč tudi manifest Fiskerjeve trme in zavezanosti trajnostni prihodnosti.

Avtomobilska industrija doživlja premik paradigme, saj električna vozila (EV) pridobivajo na priljubljenosti. V tem trenutku Fisker prihaja s svojo reinkarnacijo ter zadnjo stvaritvijo, SUV-jem – Fisker Ocean, ki je pripravljen zajahati val s konkurenčno ceno, impresivnim dosegom in sodobnimi funkcijami ter najbolj trajnostnimi pristopi med vsemi proizvajalci.

Srce oceana: električni pogon za vsak okus

V osrčju Oceana in njegove modelne linije je model Sport, ki se ponaša z enim električnim motorjem, ki poganja sprednja kolesa s 275 konjskimi močmi. Ta konfiguracija vozilu omogoča, da se od 0 do 100 km/h pospeši v okoli 7 sekund. V primerjavi s tem se Ultra in Extreme različicami ter ekskluzivna izdaja One ponašajo s parom električnih motorjev za štirikolesni pogon. Ekstremna različica se izstopa s svojim osupljivim pospeškom, doseže hitrost 100 km/h iz mirovanja v samo 3,7 sekunde in se ponaša s impresivnimi 564 konjskimi močmi in 543 Nm navora. Torej za vsako potrebo ima Fisker na razpolago srce. To pa seveda določa tudi ceno, ki je za ponujeno skoraj neverjetna. Fisker Ocean Sport se začne s ceno 39.500 evrov za model, ki premore 75 kWh baterjo. Tak primerno opremljem pa komaj preseže 43.000 evrov z vključenimi dajatvami, torej davkom na dodano vrednost.

Oblikovanje je v središču stategije

Foto: Fisker

Oblikovanje Fisker Ocean se poklanja ikoničnim terenskim vozilom, kot je Range Rover Evoque, z mešanico elegance in robustne privlačnosti. SUV ima izjemno 17,1-palčni sredinski zaslon na dotik, ki se lahko vrti tako navpično kot vodoravno, prilagajajoč se različnim voznim razmeram. Ta inovativna funkcija izboljšuje izkušnjo vožnje z zagotavljanjem izjemne priročnosti in dostopnosti. Potrebno je vedeti, da je sam CEo podjetja oblikovalec in da pri oblikovanju nihče ni sprejemal kompromisov.

Ena izmed izstopajočih lastnosti Oceana je izkušnja podobna tisti pri kabrioletih. S pritiskom na gumb se odpre strešni panel, stranska okna in zadnje steklo, torej vseh 8 oken, ustvarjajoč osvežujoč občutek “odprtosti” podoben tistemu pri kabrioletih. Ta edinstvena značilnost dodaja element zabave in svobode vožnji, Fisker Ocean pa ločuje od konkurentov. Seveda je način poimenovan California, dežela iz katere vsaj po idejah in filozofiji prihaja Fisker Ocean.

Kaj pa doseg?

Fisker Ocean – ponuja baterije različnih velikosti, pri čemer največji 106,0 kWh paket omogoča realen doseg okoli 500 kilometrov na eno polnjenje. Polnjenje Fisker Ocean je preprosto zaradi združljivosti z večino polnilnic za EV. Fisker se je tudi povezal z Electrify America, da bi lastnikom Ocean omogočil brezplačne koristi polnjenja. 400-voltna arhitektura Oceana podpira hitre DC polnilne stopnje do 200 kW, kar omogoča polnjenje od 10% do 80% v približno 35 minutah, ko je povezan s primerno polnilnico. Že pri osnovenm modelu je avtomobil precej težak, kar je eden njegovih glavnih minusov. Poraba se bo tako gibala okoli 22 kWh na 100 kilometrov. Na avtocestah, bo v povprečju z koeficientom upora 0.29 Cd, ki pa za tovrstno obliko res ni pretiran. Ne bo pa ta avtomobil med najvarčnejšimi, tudi zaradi precejšnje teže.

Minimalistčen in eko slog notranjosti

V notranjosti Fisker Ocean vas pričakuje mešanica trajnosti in razkošja. Preurejeni materiali krasijo kabino, spodbujajoč okolju prijazen pristop in hkrati prinašajo pridih elegance. Armatura vključuje elegantno digitalno merilno ploščo, ki jo dopolnjujejo preprosti nadzorni elementi in prostorna, udobna postavitev. Vsak model Oceana se ponaša s samodejnim vzvratnim ogledalom s kamero, električno nastavljivim volanskim drogom in priročnim električno nastavljivim dvigalom prtljažnih vrat. Obilica prostora za noge, glavo in izjemen razgled zagotavlja udobno in prijetno vožnjo za potnike. Fisker Ocean notranjost krasi obsežen zaslon na dotik, podoben zaslonom podjetja Tesla. Vendar pa Fisker gre korak dlje s 17,1-palčnim zaslonom, ki se lahko vrti med pokončno in ležečo usmeritvijo. Ta prilagodljivost izboljšuje uporabniško izkušnjo in zagotavlja optimalno vidnost. S premikajočim se zaslonom na dotik in vrhunskim avdio sistemom se infotainment paket Oceana primerja z najboljšimi v panogi.

Foto: Fisker

Varnost na prvem mestu in inteligentni sistemi – Fisker Ocean

Varnost je ključnega pomena, in Fisker to zagotavlja s svojim celovitim paketom Fisker Intelligent Pilot. Ta sklop standardnih funkcij za pomoč vozniku vključuje avtomatsko zaviranje v sili, sistem za nadzor mrtvih kotov in asistenco za ohranjanje voznega pasu. Te napredne tehnologije delujejo skupaj, da povečajo zaupanje in varnost voznika na cesti.

Skrb za kupce in izzivi vzdrževanja

Za novo blagovno znamko je pomembno, da se kupci z garancijami, ki jih da proizvajalec počutijo odlično. Tudi zato je zavezanost Fiskerja kakovosti je očitna v njihovih garancijskih ponudbah. Ocean je opremljen z nadpovprečno garancijo, ki pokriva šest let ali 100.000 kilometrov, skupaj s garancijo za pogonski sklop, ki velja deset let ali 100.000 kilometrov. Vendar je pomembno opozoriti, da brezplačno vzdrževanje ni vključeno, kar Fiskerjev paket garancij postavlja v okvir industrijskih standardov.

Avtomobil, ki ga v celoti izdeluje priznani proizvajalec Magna Steyr, nosi v sebi pridih kakovosti in izkušenj, ki jih lahko pričakujemo od imen, kot so Mercedes-Benz G razred, BMW Z4, Toyota Supra in Jaguar I-PACE. Fiskerjev Ocean je dragulj, ki ga je izdelala ista roka, ki stoji za temi prestižnimi imeni, kar zagotavlja ne le estetsko dovršenost, temveč tudi zanesljivost in zmogljivost na najvišji ravni.

Fisker Ocean
Foto: Fisker Ocean

Za 20 odstokov čistejši od najčistejšega avtomobila na svetu Polar 2, pri izdelavi


Trajnost je srce in duša Fiskerjeve znamke, kar se odraža tudi v Oceanu 2023. Njegova notranjost je opremljena z obnovljivimi materiali, ki ne le ustvarjajo prijetno okolje za voznika in potnike, temveč tudi prispevajo k zmanjšanju vpliva na okolje. Zasnova steklenih površin, ki omogoča občutek kabrioletovske svobode, poudarja povezavo z naravo, hkrati pa podpira trajnostno naravnanost vozila. Fisker Ocean je prvak v mininalnem ogljičnem vstisu. Torej najbolj čist avtomobil pri proizvodnji na svetu.

Imel bi ga!

Inovacije so v samem jedru Oceana 2023, ki predstavlja prvi izdelek družbe in ne zadnji, izdelan v sodelovanju z Magna Steyr. Poganja ga napreden električni pogon, ki je tako zmogljiv kot tudi trajnosten. Ocean je opremljen s sistemom z dvojnim elektromotorjem, ki ga poganja do 564 konjskih moči in omogoča pospešek do 100 km/h v vsega 3,7 sekunde. To je moč, ki se preliva na cesto s prefinjenim električnim štirikolesnim pogonom, ki ga je zasnoval Magna Steyr. Po pravici povedano imel bi ga. Oblikovno ter tehnično namreč pokrije vse kljukice. Temu pa se pridručuje noro dobra cena vstopneg amodela pri 39.500 evrih.

Foto: Fisker

Kako avtomobil vidijo specialistični mediji – Fisker OceanDodatne Informacije

fisker.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.