fbpx

Hrana, zaradi katere naj bi bili vaši možgani na višjih obratih

S katero hrano naj bi bili tvoji možgani na višjih obratih in boš lahko mislim hitreje in jasneje?

Možgani so eni od naših najpomembnejših organov, saj predstavljajo centralni nadzor telesa in delujejo na druge dele z izločanjem hormonov. Zato je nujno, da poskrbimo za njihovo zdravje. Telesna aktivnost in konstantno učenje sta zagotovo ključni, da jih ohranjamo vitalne, prav tako pa lahko veliko naredimo s prehrano. To je hrana, ki naj bi pri tem pomagala.

Jagodičevje

Jagodičevje
Jagodičevje

Jagode, borovnice, robide, maline, ribez, aronija in kosmulja. To so sadeži, ki naj bi pozitivno vplivali na vaše zdravje in možgane. Skupki raznih študij namreč kažejo, da naj bi imelo jagodičevje ugoden vpliv na kognitivne funkcije. Vsebujejo namreč veliko flavnoidov – antioksidantov, ki naj bi prečkali možgane in pozitivno učinkovali na dele možganov povezane z učenjem in spominom.

Temna čokolada

Temna čokolada
Temna čokolada

Imamo dobro novico za vse ljubitelje čokolade. Ena od študij iz leta 2016, kjer so strokovnjaki preučevali učinek epikatehina, ki ga najdemo v kakavovcu, čaju, jagodičevju in drugih sadežih, na možganske kognitivne funkcije, je pokazala, da naj bi ta imela pozitivne učinke na spomin, izvršitve dejanj in hitrost razmišljanja. Čokolada naj bi prav tako pomagala pri občutkih depresije in tesnobe, saj vsebuje serotonin – hormon sreče.

Orehi

Orehi
Orehi

Razni oreščki naj bi zelo blagodejno vplivali na možgane, a orehi so edini orešček, ki raste na drevesu in naj bi bil odličen vir linolenske kisline – rastlinske maščobne kisline, ki se v telesu pretvori v omega-3 maščobni kislini EPA in DHA. Orehova podobnost možganom zato ni naključje, saj jih povezujejo z izboljšanjem kognitivnega nastopa pri odraslih.

Brokoli

Brokoli
Brokoli

Zelenjave križnice, kot so brokoli, cvetača in brstični ohrovt, vsebujejo učinkovino imenovano sulforafan. Ta naj bi pomagala pri zaščiti možganov. Brokoli ima prav tako vitamin K, ki naj bi bil prav tako pomemben za zdravo delovanje možganov.

Soja

Soja
Soja

Ta odličen vir rastlinskih beljakovin vsebuje tudi vitamin B6, ki naj bi pomagal možganom, da lahko zdravo delujejo. Če boste vase vnašali premalo tega vitamina boste to opazili. Pomanjkanje naj bi namreč povzročalo depresijo, demenco in kognitivno disonanco. V svojo prehrano lahko zato vključite kakšen tofu, tempeh ali pa spijte kavico s sojinim mlekom.

Ohrovt

Ohrovt
Ohrovt

Ohrovt je po svojih zdravilnih učinkih znan že kar nekaj časa. Vsebuje vitamin K, A, C in mineral magnezij. Zelena zelenjava kot je ohrovt, naj bi imela tudi pozitiven vpliv na kognitivno funkcijo možganov. Iz njega si lahko naredite pripravek kot s špinačo ali pa ga začinite in spečete v pečici ter si privoščite ohrovtov čips.

Vsa našteta živila naj bi pozitivno vplivala na delovanje naših možganov, vsaj glede na raziskave, do katerih smo vsebino tudi povezali. Poleg tega naj bi po mnenju strokovnjakov pozitivno vplivali še grozdje, mastne ribe kot je losos, jajca, žajbelj, kurkuma, kakav, olivno olje, zeleni čaj, oves, leča, lanena semena, fižol, bučna semena, rdeča pesa in še več bi jih lahko našteli. V svojo vsakodnevno prehrano zato poskusite vključiti vsaj nekaj od omenjenih živil, da bodo v vaši možgani v kombinaciji z redno telesno aktivnostjo zdravi in vitalni.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!