fbpx

Izginjanje ledu na Antarktiki: največji alarm za podnebje

Izginjanje ledu v Antarktiki
Foto: envato elements

Ko se severna polobla spopada z rekordno poletno vročino, se v globinah antarktične zime ruši zaskrbljujoč podnebni rekord. Morski led v Antarktiki, ki se običajno širi med zimskimi meseci, je strmoglavil na še nikoli videne nizke ravni, kar je med znanstveniki po vsem svetu sprožilo alarm. Gre za Izginjanje ledu v Antarktiki?!

Morski led v Antarktiki se običajno skrči na najmanjšo velikost proti koncu februarja, med poletjem na kontinentu, nato pa se postopoma obnavlja čez zimo. Vendar pa se je letošnje leto odmaknilo od norme. Morski led se ni obnovil na pričakovane ravni in je trenutno na najnižjih ravneh za ta čas leta, odkar so se začeli zapisovati podatki pred 45 leti. Led je približno 1,6 milijona kvadratnih kilometrov (0,6 milijona kvadratnih milj) pod prejšnjim zimskim rekordom, ki je bil postavljen leta 2022, po podatkih Nacionalnega centra za podatke o snegu in ledu (NSIDC).

Sredi julija je bil morski led v Antarktiki 2,6 milijona kvadratnih kilometrov (1 milijon kvadratnih milj) pod povprečjem od leta 1981 do 2010. To je območje skoraj tako veliko kot Argentina ali skupna območja Teksasa, Kalifornije, Nove Mehike, Arizone, Nevade, Utaha in Kolorada. To drastično zmanjšanje morskega ledu so nekateri znanstveniki opisali kot dogodek, ki se zgodi enkrat na milijon let, kar signalizira pomemben premik v podnebnem sistemu našega planeta.

Izginjanje ledu v Antarktiki
Foto: envato elements
Antarktika je oddaljen, kompleksen kontinent. Za razliko od Arktike, kjer je morski led zaradi pospeševanja podnebne krize na dosledno navzdol usmerjeni poti, je morski led v Antarktiki v zadnjih desetletjih nihal od rekordnih vrhov do rekordnih nizkih vrednosti. Ta variabilnost je znanstvenikom otežila razumevanje, kako se odziva na globalno segrevanje. Vendar pa so od leta 2016 opazili strm padec. Čeprav naravna podnebna variabilnost vpliva na morski led, mnogi znanstveniki verjamejo, da je podnebna sprememba lahko pomemben dejavnik za izginjanje ledu.

Več dejavnikov prispeva k izgubi morskega ledu, vključno z močjo zahodnih vetrov okoli Antarktike, ki so bili povezani z povečanjem onesnaževanja, ki segreva planet. “Toplejše oceanske temperature severno od meje Antarktičnega oceana, ki se mešajo v vodo, ki je običajno nekoliko izolirana od ostalih oceanov sveta, so tudi del te ideje, kako to razložiti,” je dejal Scambos.

Foto: envato elements
Izguba morskega ledu igra ključno vlogo v zdravju našega planeta. Čeprav neposredno ne vpliva na dvig morske gladine, saj že plava v oceanu, njegovo izginotje pušča obalne ledene plošče in ledenike izpostavljene valovom in toplim oceanskim vodam, zaradi česar so bolj ranljivi za taljenje in odlom. To bi lahko imelo pomembne vplive na divje živali, vključno s krilom, kitih, pingvinih in tjulnji, ki se zanašajo na morski led za prehranjevanje in počitek.

Poleg tega morski led v Antarktiki prispeva k uravnavanju temperature planeta. Morski led odbija prihajajočo sončno energijo nazaj v vesolje. Ko se stopi, izpostavi temnejše oceanske vode spodaj, ki absorbirajo sončno energijo, kar še pospešuje globalno segrevanje.

Foto: envato elements
Deli Antarktike že nekaj časa opažajo zaskrbljujoče spremembe. Antarktični polotok, veriga ledenih gora, ki izhaja iz zahodne strani kontinenta, je eno izmed najhitreje segrevajočih se mest na južni polobli. Lani so znanstveniki opozorili, da je obsežen ledenik Thwaites na Zahodni Antarktiki – znan tudi kot “ledenik sodnega dne” – na robu propada. Če bi Thwaites popolnoma propadel, bi se lahko dvig globalne morske gladine povečal za približno 10 čevljev – to je pribljižno 3 metre. Kar bi bilo pogubno za obalne skupnosti po vsem svetu.

Rekordno nizka raven morskega ledu to zimo je ostra opozorilna signal. Kot je povedal en znanstvenik, “nekaj pomembnega v velikem delu planeta se nenadoma obnaša drugače od tega, kar smo videli v zadnjih 45 letih.” Ta dramatična sprememba v morskem ledu Antarktike je jasen poziv k ukrepanju za človeštvo, da se spopade z naraščajočo podnebno krizo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.