Kako nehati jesti iz dolgčasa: 5 trikov, ki vedno delujejo!

Zadnjič posodobljeno: :

Kako nehati jesti iz dolgčasa?

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da sedite doma in ne veste, kaj storiti, zato preprosto posežete po hrani? Prenajedanje iz dolgčasa je danes zelo pogost pojav, razlogi za to pa so lahko različni. Kadar smo pod stresom ali se počutimo utesnjene, nam lahko hrana služi kot tolažba, saj omogoča sproščanje dopamina, ki nas stimulira. Tudi ko nam je dolgčas in želimo nekako zapolniti svoj čas, je najlažja izbira ponovno hrana. Če ste v preteklosti hrano uporabljali kot mehanizem za premagovanje teh situacij, potem je vašemu telesu naravno, da poseže po njej takoj, ko se sooči z dolgočasjem ali stresom!

Vprašanje je – kako nehati jesti iz dolgčasa?

Spoznajte svoje sprožilce

Zavedanje svojega vedenja je ključnega pomena, zato se vsak trenutek, ko posežete po hrani vprašajte, ali ste resnično lačni? Vsakič, ko se znajdete v tej situaciji, se vprašajte, kaj vas je spodbudilo, da ste se tako odzvali? Kako se počutite? Ali s hrano pred čim bežite? Ne bi se smeli počutit slabo in si v glavi ustvariti slike, da si ne zaslužite da jeste, ampak bi morali le dobro pogledati na situacijo in razumeti, kateri so sprožilci, zaradi katerih jeste iz dolgčasa.

Ste resnično lačni?

Ustvarite načrt “če … potem”

Ko boste prepoznali svoje sprožilce, ki vas ženejo k temu dejanju, je čas za reakcijo. Če imate po ogledu novic močno željo po hrani, s katero bi pozabili bombardiranje z informacijami, si ustvarite načrt. Namesto odpiranja hladilnika se lahko odločite za kratek sprehod, meditacijo ali pisanje dnevnika, da se znebite neprijetnih občutkov, ki jih povzroča ta situacija. Z vzpostavitvijo tega načrta boste lažje obvladali situacije, ki so sprožilec nezdravih odločitev, rešili pa se boste tudi bremena, ki ga nezavedno nosite.

Odstranite nezdravo hrano

Katere hrane ne morete nehati jesti? Čips, keksi, čokolada so le nekateri izmed izdelkov, od katerih zlahka postanemo odvisni in katerih konzumacijo ne moremo nadzirati, saj si preprosto želimo pojesti vse! Da se vam to ne bi dogajalo, nezdravo hrano v popolnosti odstranite iz svojega doma, s čimer boste prenajedanje iz dolgčasa praktično onemogočili. Na ta način se bo veliko lažje upreti skušnjavi in vzpostaviti zdrave navade, zato v kuhinji vedno imejte lešnike, mandlje ali korenje, da boste tudi v trenutkih, ko se ne boste mogli boriti proti želji po hrani, pojedli nekaj zdravega.

Odstranite nezdravo hrano.

Načrtujte svoje obroke

Ko imamo dan, poln obveznosti ali smo v službi, zelo enostavno pozabimo na hrano in na koncu cel večer preživimo s prenajedanjem. Da se to ne bi zgodilo, naredite jasno določen urnik in si vnaprej pripravite obroke ter poskusite vzpostaviti rutino, da vsak dan jeste ob enakem času. V hiši ne imejte preveč živil, razen tistih, za katere veste da jih boste v naslednjih dneh uporabili v obrokih. Če imate vedno prigrizek, se prepričajte, da je to ena bolj zdravih možnosti in da je vedno pripravljen vnparej, da vaša nova malica ne bi postala vrečka čipsa.

Hidrirajte se

Velikokrat pomešamo žejo in lakoto, zato je zelo pomembno, da vemo, koliko vode spijemo čez dan. Če pijete malo vode, se boste neprestano počutili “lačne”, saj vam bo telo želelo dopovedati, da je dehidrirano. V kolikor se težko spomnite, da morate piti vodo, si namestite katero izmed aplikacij, ki vas bo opomnila, da je čas za vodo, ali pa vodo združite z navadami, ki jih vsakodnevno izvajate – na primer popijte kozarec vode ob kavi.

Hidrirajte se!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Zakaj je skandinavsko načelo “friluftsliv” dobro za duševno zdravje pozimi?