fbpx

Kako očistiti kuhinjske deske: lesene in plastične deske za rezanje bodo kot nove

Foto: Monicore / Pixabay

Vaša deska je postala umazana na pogled, čeprav jo umivate. Kaj narediti, da bo postala spet lepa in čista?

Občasno plastične in lesene deske obrišete s kisom ali jih podrgnete s polovico limone, da ostanejo čiste in varne za uporabo.

Obstajajo tudi nasveti, kako se znebiti majhnih ureznin

Kako očistiti plastično kuhinjsko desko?

Plastično desko za rezanje zlahka pomijete v pomivalnem stroju, z leseno pa tega nikoli ne počnite, saj je bolj občutljiva.

Če ima deska tudi madeže in ni več tako bela kot ob nakupu, naredite gosto mešanico iz ene žlice sode bikarbone, enake količine soli in žlice vode. Nanesite jo na desko, v vseh smereh zdrgnite z gobo in pustite delovati deset minut, nato sperite s toplo vodo.

Očistite tudi plastične deske. Foto: Stux / Pixabay

Če so madeži trdovratni, potem uporabite tale trik – v 4 litre vode dajte 15 ml belila. Vanj potopite celotno plastično ploščo in pustite stati približno 5 minut. Vzemite ga ven, sperite, posušite in pospravite.

Kako očistiti leseno kuhinjsko desko?

Tu sta dva preprosta načina za čiščenje lesene deske za rezanje, še posebej po rezanju mesa.

Zdrgnite s kisom – nanesite kis, podrgnite in pustite deset minut, nato sperite z vročo vodo.

Zdrgnite s sodo bikarbono – sodo potresite po deski, nato prelijte s kisom, pustite deset minut, nato sperite z vročo vodo.

Odpravite lahko tudi rahle zareze na njej. Foto: Max Delsid / Unsplash

Kako razkužiti leseno desko in se znebiti drobnih črt od rezanja

Vse, kar potrebujete, je limona, groba morska sol in kokosovo olje. Stara popraskana deska, na kateri radi sekljate hrano, bo kot nova. Poleg tega jo bo ta postopek tudi razkužil.

Na desko daste sol in jo dobro zdrgnete s polovico limone – s tem boste površino deske izravnali, da ne bodo vidne sledi zarez z nožem, uničili pa boste tudi nekatere mikroorganizme na površini. Nato jo spolirajte s kokosovim oljem. Na desko kanite žličko olja in jo dobro zdrgnite s čisto gobo ali krpo. Obrišite.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!