fbpx

Kako sprejeti tisto, česar ne morete spremeniti

Foto: imdb
Zadnjič posodobljeno: :

Modrost sprejemanja z leti postaja najpomembnejša naloga vsakega izmed nas. Bolj, ko ste pri sprejemanju uspešni, bolj izpolnjeni in zadovoljni ste s svojim življenjem.

Začnite počasi, najprej sprejmete to, kar ste. Če se poglobite vase, boste ugotovili, da je večina vaših težav, tako ali drugače, zakoreninjena v nesprejemu sebe in pomanjkanju ljubezni do sebe. Torej začnite od tam, od samega začetka.

Sami poiščite izhode. Zatiranje občutkov in ignoriranje težav na dolgi rok nikoli ne bo prineslo dobrega. Ne kopičite občutkov, bodite odprti za vse, kar doživljate, in opazujte, kako reagirate. Navsezadnje je to edini način, da spoznate in pridete do sprejemanja ter ljubezni do sebe.

Napišite seznam stvari, dogodkov, občutkov, ki jih ne razumete. Napišite, zakaj ne morete spremeniti situacije, v kateri se nahajate, ter razloge, zakaj je lahko to v prihodnosti dobro.

Če ne marate sestavljati seznamov, napišite pismo sebi. Pišite iz sedanjosti sebi v prihodnost, nato pa iz prihodnosti v sedanjost. To je učinkovit način, kako obvladati tesnobo.

Najprej sprejmite – sebe. Foto: Allef Vinicius / Unsplash

Če želite sprejeti spremembe, ki jih ne morete upravljati, naredite spremembe, ki so na vas. Vendar ne poskušajte spremeniti vsega naenkrat. Ne boste dosegli ničesar, če se boste nekega dne odločili spremeniti celotno življenje. Revolucionarne spremembe vas morda zelo motivirajo, vendar vas bodo utrudile in izčrpale, na koncu pa se boste razjezili nase in obupali.

Torej izberite eno malenkost, ki jo želite spremeniti. Izvajajte jo, dokler ne postane navada, dokler ne postane del vsakdanjega življenja. Nato izberite naslednjo. Pojdite korak za korakom, da počasi naredite trajne spremembe.

Poiščite svoje srečno mesto. Ni nujno, da je vaše srečno mesto materialno, lahko je tudi vaše stanje duha. Zatočišče, ki ga lahko prikličete preprosto tako, da zaprete oči in si ga zamislite, kjer koli ste. Pomembno je vedeti, kaj je vaše srečno mesto in kako priti do njega, ko ga potrebujete.

Poiščite svoje srečno mesto. Foto: Constantin Panagopoulos / Unsplash

Napolnite svoj um s pozitvnimi mislimi. Ne morete preprosto nehati vrteti tesnobnih misli. Potrebujete druge misli, na katere se lahko osredotočite. Pred spanjem berite in zjutraj, medtem ko začutite začetek tesnobe, se poskusite spomniti odlomkov, ki ste jih prebrali.

Naj občutki valovijo. Prihajajo in odhajajo. Ne upirajte se. Dihajte skozi njih. Naučite se priznati vsa svoja čustva, razmislite o tem, kaj vam skušajo povedati, na kaj vas opozarjajo in pustite jim, da gredo skozi vas.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!