fbpx

Kako vedeti, ali ste v zvezi srečni ali pa ste se z njo le sprijaznili?

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Ko se razmerje začne, po navadi občutimo strast in kemijo, prijetno živčnost in pričakovanje- čustva, najbolj značilna za zgodnjo zaljubljenost. Po letih ljubezni se ti občutki umirijo in veliko parov se sreča z vprašanjem: so v zvezi res srečni, ali pa so le zadovoljni z udobjem, ki ga dolgotrajno razmerje prinaša? Pozanimali smo se, kaj o tem menijo strokovnjaki: kako vedeti, ali si partnerja še vedno želite, ali pa ste se z zvezo le sprijaznili?

Povsem normalno je, da se v več letih razmerja močna zaljubljenost spremeni v mirno, udobno ljubezen. Vendar pa je razlika, ali se počutite, kot da ste se z zvezo sprijaznili in v njej ostajate le zaradi udobja, ali pa se v njej počutite mirne, zadovoljne in srečne.
Zato strokovnjaki svetujejo, da na svoje razmerje pogledate iz realne perspektive in ocenite, ali do svojega partnerja še vedno čutite to, kar je potrebno za ohranjanje zdravega odnosa.

Močna zaljubljenost se v dolgi zvezi spremeni v mirno ljubezen Foto: Cottonbro / Pexels

Kako vedeti, ali si zveze še vedno želite?

Povsem normalno je, da se vaša čustva, ki so bila na začetku zveze polna adrenalina, po določenem času nekoliko pomirijo. Zaljubljenost, ki jo po navadi spremlja to, da partnerja vidimo v idealni luči, se po letih zveze spremeni v ljubezen, pri kateri imamo partnerja radi točno takšnega, kakršen je v resnici. Vendar pa to ne pomeni, da nam na odnosu ni potrebno delati.
Glavni znak, da smo v zvezi srečni in da gre za zdravo razmerje je, da smo se s partnerjem spodobni pogovarjati tudi o težjih temah, ki v nas včasih vzbudijo strah pred obsojanjem, vendar so za ohranjanje odnosa nujni. Prav tako na ljubezen in željo po nadaljevanju odnosa kaže to, da smo partnerju vedno pripravljeni stati ob strani, ga poslušati in z njim reševati nesporazume, na katere v odnosu naletimo. Pomembno je, da nanje ne gledamo v iskanju negative, ampak načinov, ki nam bodo pomagali, da z zvezo nadaljujemo in reakcije drug drugega čim bolje razumemo. Prav tako je dober znak, da umirjeno srečo občutimo, ko se ozremo v prihodnost in si same sebe predstavljamo skupaj s partnerjem.
Kaj pa, če smo se zvezo sprijaznili in želje po njej ne občutimo več? Takrat se zanjo ne bomo trudili, ne bomo iskali načinov, kako razumeti in osrečiti partnerja, misel na skupno prihodnost pa nas ne bo razveseljevala, pač pa nas bo napolnila z občutki praznine, anksioznosti ali celo strahu.

S trudom lahko iskrico najdete znova Foto: Wesner Rodrigues / Pexels

Kako zvezi povrniti iskrico?

Če se počutite, kot da ste se s svojo zvezo sprijaznili in vas pogled v prihodnost s partnerjem ne osrečuje, to še ne pomeni, da je vse izgubljeno. Veliko parov se sreča z obdobji, ko iskric ne občutijo več, vendar pa jim nato uspe, da si čustva povrnejo.
Najprej je treba, da ugotovite, kje bi lahko ležal razlog za vaše občutke. Največkrat do njih pride zaradi pomanjkanja komunikacije in truda– dveh stvari, na kateri lahko vplivate. Zavedati se morate, da je na vsaki zvezi potrebno delati in da ni nujno, da čas, ko je čustev nekoliko manj, pomeni, da je razmerje treba zaključiti.
Zato predlagamo, da se s partnerjem pogovorite in razčistite, kako bi lahko izboljšali vajino komunikacijo. Zvezo lahko obudite tudi z romantičnimi gestami: partnerja lahko povabite na zmenek, mu pripravite romantično večerjo, organizirate skupen izlet ter ste pozorni na to, s katerim od petih jezikov ljubezni boste dosegli, da se bo počutil najbolj ljubljenega.
Kaj pa, če se vam zdi, da do sreče v svoji zvezi nikakor ne morete oz. da ste edini, ki vanjo vlagate trud? Tudi do takih življenjskih situacij včasih pride in takrat se morate spomniti, da si zaslužite nekoga, ki se bo za vas pripravljen potruditi. Prav tako se včasih zgodi, da se v več letih spremenimo do te mere, da skupnega jezika več ne najdemo– v tem primeru je najbolje, da dobro premislite, ali se v taki zvezi splača vztrajati.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!