Pomladni Teden restavracij 2023 bo od 24. marca do 2. aprila! Toda za množico neučakanih gostov TR bo start že 13. marca, ko bodo restavracije začele sprejemati rezervacije. Udeležba bo ponovno vrhunska in pestra.
Teden restavracij 2023 bo to pomlad predstavil 108 slovenskih restavracij in gostiln, med njimi bo 7 novih. Posebnost tokratnega priliva restavracij, ki sodelujejo v TR prvič, je kakovost, ki nazorno kaže napredek slovenske kulinarike: med novimi so kar štiri restavracije s tremi srčki, ena z dvema in dve z enim. V pomladnem Tednu restavracij sodelujeta tudi dve restavraciji z Michelinovo zvezdico: Restavracija Strelec in Hiša Linhart.
V slovenskem Tednu restavracij, ki promovira vrhunsko slovensko kulinariko, sodelujejo najboljše slovenske restavracije in chefi, ki dvakrat letno – spomladi in jeseni – v desetih dneh najokusnejšega tedna leta v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v treh hodih po prijazni ceni. S tem slovenski gostinci nagradijo svoje stalne goste za njihovo zvestobo in povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki ni vedno draga.
Pomladni Teden restavracij 2023
V ponedeljek, 13. marca bodo sodelujoče restavracije na uradni spletni strani (레스토랑의 주간.si 또는 vivi.si) razkrile posebne menije po ceni 23, 25 in 28 evrov, s katerimi bodo predstavile svoje kulinarične zgodbe, ki so v letu 2023 v znamenju – ostankov. Meniji bodo tako okusni, da bo manj odpadkov, ostankov in zavržene hrane!
Uradna penina Tedna restavracij je tudi v letu 2023 najstarejša slovenska penina, Zlata penina iz Radgonskih Goric, ki so lani na Tednu restavracij proslavile že 170-letnico. Partnerja Tedna restavracij sta že vrsto let tudi STO, Slovenska turistična organizacija, in CANA Royal Water, uradna voda Tedna restavracij 2023.
Cena menijev za Teden restavracij 2023
Cena menija v letu 2023 se ravna po letnici, zato je 23 evrov. Boljše ocenjene restavracije pa lahko k tej ceni uveljavljajo tudi doplačilo za kakovost. Z doplačilom za kakovost (2 € za 2 srčka, 5 € za 3 srčke in več) Teden restavracij izpostavlja pomen kakovosti, ocenjevanja in srčkov, prav tako pa:
• spodbuja obisk v restavracijah z enim srčkom (in oceno Nasmeh);
• razbremenjuje gnečo pri rezervacijah v najbolj zaželenih restavracijah;
• odpravlja uravnilovko pri gostinskih cenah;
• omogoča boljšo primerjavo med kakovostjo menijev v sodelujočih restavracijah
Na Tednu restavracij lahko sodelujejo samo najboljše ocenjene restavracije in gostilne, po izboru kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja in iskalnika najboljših slovenskih gostiln ter restavracij Izbor okusov vivi.si. Merilo kakovosti so srčki in metodologija ocenjevanja, ki je objavljena na vivi.si.
Ali je Teden restavracij zgolj slovenska akcija?
Prvi Teden restavracij so organizirali v New Yorku leta 1992, od takrat pa se je akcija razširila po vsem svetu. Bistvo akcije je povsod ponudba posebnih menijev po nižji ceni od običajne. Po različnih mestih in državah traja Teden restavracij različno dolgo, različne pa so tudi cene posebnih menijev. Slovenski Teden restavracij smo prvič organizirali leta 2012, v okviru Evropske prestolnice kulture. Akcija je leta 2013 postala vseslovenska in tradicionalna.
Je Teden restavracij namenjen tudi tujim gostom?
Na Tednu restavracij so dobrodošli vsi gostje, ki radi dobro jejo, iz Slovenije in celega sveta. Zato je uradna spletna stran Tedna restavracij, preko katere gostje izbirajo restavracije in rezervirajo, dvojezična, v slovenščini in angleščini.
Kako lahko rezerviram sedež v restavraciji v času Tedna restavracij?
Na uradni spletni strani Tedna restavracij so objavljeni vsi podatki o vseh sodelujočih restavracijah, z meniji in informacijo o rezervaciji. Restavracije, ki sprejemajo rezervacije telefonsko, je potrebno poklicati na telefonsko številko, ki je navedena v informaciji o rezervaciji. Restavracije, ki sprejemajo rezervacije preko elektronske pošte, je možno rezervirati neposredno s klikom na gumb REZERVIRAJ na podstrani restavracije. Rezervacija velja, ko restavracija rezervacijo potrdi po elektronski pošti. Na spletni strani so pri vsaki sodelujoči restavraciji objavljeni tudi podatki o še razpoložljivih mestih.