fbpx

Mercedes-AMG SL43 (2023): tehnologija iz Formule 1

2023 Mercedes-AMG SL43; Foto: group-media.mercedes-benz.com
Zadnjič posodobljeno: :

2023 Mercedes-AMG SL43 predstavlja vstopni model v svet roadsterjev SL, ki ima v primerjavi s svojimi vrstniki polovico ʺmanjʺ motorja. Namesto dvoturbinskega V8 motorja ima ʺzgoljʺ turbinskega 4-valjnika, a ker gre vendarle za model AMG, to nikakor ni slaba novica.

2023 Mercedes-AMG SL43 je prvi serijski avtomobil, ki se lahko pohvali s tehnologijo električnega plinskega turbopolnilnika. 2,0-litrski turbinski bencinski 4-valjni motor premore tehnologijo iz Formule 1, za delovanje turbopolnilnika pa je potreben 48-voltni električni sistem, ki napaja zaganjalnik-generator. Za lažje razumevanje, elektromotor se uporablja za vrtenje turbinskega polnilnika, vse do takrat, dokler te naloge ne prevzamejo izpušni plini. Prednost te tehnologije je v učinkovitejšem delovanju motorja in vedno odzivni stopalki za plin, ne glede na število obratov.

2023 Mercedes-AMG SL43; Foto: group-media.mercedes-benz.com

Motor, ki poganja SL43, proizvede 381 (280 kW) konjskih moči in 480 njuton metrov navora. Električni zaganjalnik-generator prispeva še dodatnih 14 (10 kW) konjskih moči, a le za kratek čas, tako da bi v tem primeru lahko govorili o blagem hibridu, a zgolj s tehničnega stališča. Prenos moči se vrši preko 9-stopenjskega samodejnega menjalnika MCT in to zgolj na zadnji kolesni par. V SL43 boste za pospeševanje od 0 do 100 km/h potrebovali 4,9 sekund in dosegli največjo hitrost pri 275 km/h. Morda ima res ʺpolovico manjʺ od ostalih modelov SL, a to nikakor ne pomeni, da bi imel tudi polovico manj zmogljivosti. Manjši motor pomeni manj teže nad prednjimi kolesi, kar doda modelu SL43 povsem svoje vozne karakteristike.

2023 Mercedes-AMG SL43; Foto: group-media.mercedes-benz.com

Površnemu opazovalcu deluje SL43 enako kot drugi modeli v ponudbi SL, natančno oko pa bo opazilo spremembe v zračnih odprtinah spredaj in čistejši zadek, brez navpičnih odprtin za zračenje. Razen motorja in omenjenih razlik, lahko v modelu SL43 najdemo enako tehnologijo kot v modelih SL55 in SL63. Govorimo o krmiljenju zadnjih koles, različnih voznih profilih, dinamičnem paketu AMG, luksuzni notranjosti in seveda digitalnem sistemu MBUX.

Dodatne Informacije

mercedes-benz.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!