fbpx

Mercedes-Benz EQC: tudi Mercedes po novem 100-odstotno na elektriko

Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC

Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC je prvi 100-odstotno električni avtomobil, ki je bil predstavljen pod oznako EQ. Ta bo po novem označevala električne avtomobile nemške znamke Mercedes-Benz. Kot zagotavljajo pri Mercedesu, se bo tudi serija avtomobilov EQ ponašala s kakovostjo, varnostjo in udobjem, hkrati pa bo znamka EQ pionir na področju dizajna električnih avtomobilov.

Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC ima vgrajeno litij-ionsko baterijo z zmogljivostjo 80 kWh, ki ima dovolj energije za do 320 prevoženih kilometrov. Če bomo EQC priključili na polnilnico z močjo 110 kW, se bo baterija od 10 do 80 % napolnila v 40 minutah. Za pogon skrbita dva asinhrona elektromotorja, eden za prednjo in drugi za zadnjo os, s čimer je omogočen tudi štirikolesni pogon 4MATIC. Skupna moč, ki jo proizvedeta elektromotorja, je 300 kW oziroma 408 konjskih moči in 765 njutonmetrov navora. To je dovolj, da bo EQC od 0 do 100 km/h pospešil v manj kot 5 sekundah, najvišja hitrost pa naj bi bila 180 km/h.

EQC bo podpiral vožnjo z enim pedalom, ker bo mogoče nastavljati več nivojev rekuperacije in s tem jakost zaviranja avtomobila, medtem ko ne pritiskamo na stopalko za ‘plin’. Poleg najnovejšega sistema MBUX bomo v električnem novincu našli še toplotno črpalko, s pomočjo katere bomo avtomobil pred začetkom vožnje lahko poleti ohladili, pozimi pa ogreli. Da se bo serija EQ razlikovala od ostalih vozil znamke Mercedes-Benz, je vidno že na prvi pogled. Velika prednja maska ima črno podlago, vse skupaj je povezano z žarometi in združeno v celoto. Zadek nakazuje, da gre za križanca, saj se mu streha rahlo spušča in se zaključi z dodanim spojlerjem.

Notranjost električnega Mercedesa je obdana s kakovostnimi materiali in tehnološko povsem na nivoju ostalih avtomobilov te znamke. Tu je že poznani MBUX sistem in dva 10,25-palčna zaslona, ki skupaj tvorita veliko digitalno prikazovalno površino. Mercedes-Benz EQC bo na tržišču od leta 2020 dalje, njegove neposredne konkurente pa bodo predstavljali Jaguar i-PACE, Audi e-tron in BMW iX3.

Galerija slik: Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC

Dodatne Informacije

Več informacij:
mercedes-benz.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!