fbpx

Musan: neverjetni podvodni ekomuzej ob obali Cipra

Foto: Musan

Namen muzeja Musan je bilo ustvariti brezhibno povezavo med kopnim in oceanom, ki združuje dva različni čudesi - tisto, ki jo je ustvaril človek, in tisto, ki jo je oblikovala narava.

Podvodni muzej, ki obiskovalcem ponuja srečanja z naravnimi lepotami pod vodno gladino, prinaša nezemeljsko doživetje in ponazarja povezanost človeka z naravo. Skulpture instalacije se nahajajo ob obali turističnega središča Agia Napa, ki se nahaja na skrajnem vzhodnem koncu južne obale Cipra. S postavitivjo tega muzeja želijo okrepiti zgodbo o Agia Napi kot dinamičnem, sodobnem, kulturnem letovišču, s poudarkom na eko turizmu.

Zbirka različnih skultur pod morsko gladino je ustvarila pravi morski gozdni svet. Musan je podvodni gozd, prvi te vrste na svetu. Vsebuje več kot 93 umetniških del, od katerih so nekatera v obliki dreves, druga pa so figurativne narave. Umetniška dela, zlasti tista, ki predstavljajo drevesa, so zasnovana tako, da privabljajo morsko življenje in se bodo kot taka tudi dejansko organsko razvijala.

Morsko življenje v Sredozemskem morju je bilo namreč v zadnjih 20 letih resno izčrpano. Območje, na katerem je muzej, je trenutno neploden pesek znotraj morskega zaščitenega območja. Kiparski gozd bo tako pritegnil najrazličnejšo morsko floro in favno. Končnega izdelka pa ni, saj bo to vedno spreminjajoča se morska pokrajina.

Foto: Musan

Dodatne Informacije

Podvodni muzej Musan

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!