Najboljše aplikacije za meditacijo 2021 po mnenju strokovnjakov

6 aplikacij za meditacijo, ki si jih v 2021 moramo prenesti

Tudi, če imate na voljo le 5 minut, vam bodo najboljše aplikacije za meditacijo 2021 pomagale odpraviti stres in se sprostiti – kjerkoli in kadarkoli!

“Pri meditaciji sem zanič!” Če ste to navedli kot razlog, da se z meditacijo preprosto ne ukvarjate, potem naj vam zaupamo naslednje: biti “zanič” v meditaciji je takorekoč nemogoče! Še posebej, če so vam na voljo najboljše aplikacije za meditacijo 2021!

Meditacija preprosto pomeni, da se naučite, da ste pozorni na ta trenutek. Misli vam bodo pobegnile, razmišljali boste o tem, da morate oprati perilo ali pa se boste spraševali, ali ta zvok, ki ga slišite, pomeni, da morate zamenjati baterijo v detektorju dima – ko to opažate, napredujete, nato pa se nežno vrnete v sedanjost. Z drugimi besedami: tavanje misli ne pomeni, da je vaša meditacija “zanič”. Naš um pač je, kakršen je – tava. Dejstvo, da to opazite in se vračate, dokler se to ne ponovi (kar se bo zgodilo!), pomeni, da meditacijo izvajate pravilno.

To še ne pomeni, da ne more biti izziv, še posebej, če greste skozi težko obdobje. Dr. Elisha Goldstein, psihologinja in ustanoviteljica skupnosti Mindful Living Collective, primerja učenje meditacije z vožnjo s kolesom. “Z vajo postane lažje,” pravi. Tako, kot ste nekega dne osvojili pedala na kolesu, tudi meditacija, pravi Goldsteinova, s časom “omogoča več samozavesti pri obvladovanju stresa in čustev”.

Še ena ključna točka za razumevanje – meditacija ni zasnovana tako, da vam popolnoma očisti možgane. “Zamisel, da bi lahko čarobno preprečili svoje misli, ni realna,” pravi Josephine Atluri, certificirana inštruktorica meditacije. Namesto tega se zavedajte svojih misli, jih spustite in se vrnite k dihanju. Atlurijeva pravi, da nas bo osredotočanje na dihanje pripeljalo nazaj v sedanji trenutek, ki sčasoma postane naša druga narava. Tako bomo mirnejši in manj odzivni, ne glede na to, kakšna norost se dogaja okoli vas. In to vam bo s pomočjo našega seznama Najboljše aplikacije za meditacijo 2021 zagotovo uspelo!

Kakšne so prednosti meditacije?

Za začetek je dokazano, da meditacija blaži vpliv stresa na naše telo in zdravje. Medtem ko raziskave še potekajo, lahko različni načini meditacije pomagajo zmanjšati bolečino, znižati krvni tlak in zmanjšati tesnobnost in depresijo, trdi Nacionalni inštitut za zdravje v ZDA. Študija s Harvarda je pokazala, da so ljudje, ki so meditirali približno 20 minut, pokazali “pomembne, koristne rezultate že v osmih tednih”. Že pet minut nadzorovanega dihanja “lahko aktivira parasimpatični živčni sistem, kar posledično zmanjša simptome stresa in raven kortizola, dvigne naše razpoloženje in okrepi imunski sistem”.

In prav zdaj, sredi megastresne pandemije in nepredvidljive politične in gospodarske situacije, raziskave kažejo, da sta “meditacija in čuječnost praksi, ki lahko nudita podpro zdravstvenim delavcem, pacientom, negovalcem in širši javnosti,” je maja 2020 v Irish Journal of Psychological Medicine zapisal raziskovalec C. Behan.

Kako kot začetnik pristopiti k meditaciji?

To je enostavno: z aplikacijami z vodenimi meditacijami in/ali mirno glasbo. “Posameznikom, ki začnejo z meditacijo, toplo priporočam, da raje poslušajo vodene meditacije kot pa da vadijo v tišini,” pravi Josh Korda, podcaster in avtor knjige Unsubscribe. “Meditiranje v tišini za začetnike lahko povzroči, da misli tavajo in se stres povečuje, namesto da bi se zmanjšal.”

Pred vami so najboljše aplikacije za meditacijo 2021, ki jim bomo letos zagotovo preizkusili!

Insight Timer

“Ko jo predlagam strankam, je dejstvo, da je brezplačna, resnično super novica za nekoga, ki šele začenja in se ne želi k ničemur zavezati,” pojasnjuje Andrea Wachter, pooblaščena terapevtka in avtorica več knjig . Učitelj meditacije Lodro Rinzler, avtor knjig Buddha Walks into Bar in Love Hurts: Buddhist Advice for the Heartbroken, dodaja, da “goji občutek skupnosti”. Dejansko lahko pošiljate sporočila drugim uporabnikom in prebirate ocene 15.000 meditacij vseh stilov. Insight Timer vsebuje “resnično uporabniku prijazne načine iskanja posnetkov na podlagi dolžine in tem, ki ga zanimajo,” pravi Watcherjeva. Obstajajo tudi govori in tečaji, od katerih so nekateri brezplačni.

Aplikacija je na voljo brezplačno, nadgradite jo lahko za 64,99 evrov na leto s 7-dnevnim brezplačnim preizkusom funkcionalnosti Member Plus.

Headspace

Aplikacija Headspace, napolnjena s pomirjujočo, vodeno meditacijo – od dihalnih vaj do “skeniranja telesa” – zelo poenostavi prakso čuječnosti, še posebej, če jo preizkušate prvič. Na voljo so celo tečaji, ki vas naučijo, kaj sploh je meditacija, z osnovnimi vajami, ki trajajo od 3 do 5 minut (sami izberete, kako dolgo želite ostati)! Atlurijeva pravi, da ima prve izkušnje z meditacijo prav s pomočjo aplikacije Headspace. “Všeč mi je, kako uporabniku prijazna je,” pravi. “Ko imaš nekaj tako lepo predstavljeno, je veliko lažje preizkusiti.” Aplikacija ima tudi zabavno grafiko in čisto estetiko, zaradi česar je resnično edinstvena v primerjavi s konkurenco.

Aplikacijo lahko do dva tedna brezplačno preizkušate, nato pa jo lahko nadgradite za 12,99 evrov na mesec ali 57,99 evrov na leto.

Meditation Studio

Rinzler prisega tudi na to aplikacija za meditacijo, ker so po njegovem mnenju “resnično premišljeno kurirali svoje učitelje”. Obstaja približno 50 “veteranskih” inštruktorjev z različnim ozadjem (poleg otroških psihologov in strokovnjakov za zdravljenje odvisnosti boste našli tudi menihe zen budizma). “Po mojih izkušnjah meditacija postane vsakodnevna praksa, ko se nam to zdi pomembno za naše življenje,” pravi Chrissy Carter, inštruktorica joge in meditacije. S tematskimi skupinami (na primer meditacije za spremembo življenja ali sočutje) in z specifičnimi skupinami “lahko vadite na način, ki vam ustreza v točno tem trenutku,” pravi Carterjeva. Uporabite lahko tudi funkcijo časovnika in poslušate instrumentalno glasbo ali zvoke narave. Meditacije, ki jih še posebej radi izvajate, lahko shranite in do njih dostopate kadar koli jih potrebujete.

Aplikacijo lahko kupite za 4,59 evrov.

Ten Percent Happier

Slogan te aplikacije je “Meditacija za skeptike.” Rinzlerju so pri tej aplikaciji všeč celotni tečaji, tako da lahko “potujete z določenim učiteljem”, če najdete tistega, ki vam je všeč. Ta aplikacija, ki jo je ustvaril uspešni pisatelj pozitivne psihologije Dan Harris, je tako zelo prizemljena in kot nalašč za vse skeptike. “Na voljo je tudi funkcija ‘trenerja’, kjer lahko človeku iz mesa in krvi zastavite kakršna koli vprašanja, ki se pojavijo med vašo meditacijsko potjo,” pravi Rinzler.

V omejeni različici je aplikacija na voljo brezplačno, nadgrajeno različico pa lahko 7 dni brezplačno preizkušate, nato pa zanjo na leto odštejete 99,99 ameriških dolarjev.

Simple Habit

Ne glede na to, ali vas zanima meditacija ali iščete novo aplikacijo, ki jo želite preizkusiti, je Simple Habit čudovita izbira. Z aplikacijo je meditacija izjemno prilagodljiva, saj vam omogoča meditacije, prilagojene vašim interesom, z načrti, ki se osredotočajo na obvladovanje stresa, tesnobo, spanje, pozitivnost in celo prehranjevanje. Ena naših najljubših funkcij aplikacije so meditacije na poti, ki vam omogočajo malce miru med odmorom v službi, med vožnjo ali tik pred spanjem. Aplikacija je združljiva tudi z Apple Health.

Na voljo je omejena brezplačna različica, aplikacijo pa lahko nadgradite za 64,99 evrov na leto.

MyLife

Eden največjih poudarkov aplikacije MyLife (prej znane kot Stop, Breathe, and Think)? Zavedanje vaših misli in občutkov v sedanjem trenutku. S to aplikacijo lahko izberete meditacije glede na vaše razpoloženje. Preden prejmete nekaj priporočenih vaj, izpolnite kratko anketo o tem, kako se počutite fizično, duševno in čustveno. Če ste časovno omejeni, brez skrbi: te meditacije trajajo le nekaj minut, vendar vam bodo vseeno dale občutek miru, da boste pripravljeni na vrnitev v svojo rutino.

Aplikacijo lahko nagradite za 10,99 evrov na mesec ali 64,99 evrov na leto. Na voljo je celo doživljenjsko članstvo za 269,99 evrov.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Ljudje, ki imajo pogosteje spolne odnose, so inteligentnejši, pravi znanost