Løvetann er ikke bare velsmakende, men også et ekstremt sunt tillegg til menyen. Visste du at du kan lage honning av løvetann? Løvetannhonning er nesten ikke forskjellig i smak og struktur fra skogshonning, bortsett fra at du i dette tilfellet gjør jobben til biene.
Du vet regratov med? Po okusu se ne razlikuje od klasičnega gozdnega medu, ne gre pa ga mešati z regratovim sirupom. Ima značilno svetlo rumeno barvo, je srednje sladek z rahlo grenkim priokusom in močno aromo.
LES MER: Oppskrift: Sunt peanøttsmør
Regratov med pripravimo brez kuhe (regratov sirup kuhamo in pripravimo z limono). Služi lahko kot spre (gostota in struktura je namreč podobna čebeljemu medu) ali sladilo za peciva, sladice in čaj. Hranimo ga v hladnem in temnem prostoru. Regratov med zaradi glukoze hitro kristalizira.
Recept za regratov med:
Sestavine za regratov med (za 1 kozarec):
- 300 g løvetannblomster
- 300 g sukker
Postopek priprave regratovega medu:
Regratove cvetove naberemo v suhem in toplem vremenu, sredi dneva, ko so cvetovi povsem odprti. Doma rumene cvetne koščke ločimo od cvetne čašice. Te skupaj s sladkorjem v plasteh nasujemo v kozarec. Zaprtega postavimo na sonce za toliko časa, da se sladkor stopi. Skozi gazo precedimo cvetne koščke in jih temeljito iztisnemo. Pa dober tek!