fbpx

Nenavadni običaji narodov na prvi šolski dan!

Tako praznujejo začetek šole različni narodi!

Foto: envato

Se spomnite vašega prvega šolskega dne? Da bi ta dan ostal v lepem spominu, so različni narodi oblikovali zanimive tradicionalne obrede na prvi šolski dan. Slednji so povezani z novim začetkom šolskega leta in slavijo novo obdobje pridobivanja znanja. Nekateri običaji med njimi so prav zanimivi in nenavadni.

Pravilno je, da otrokom omogočimo čim lepši prvi dan šole, ki je vsekakor prelomnica v njihovem življenju. S tem namenom so različni narodi ob tem dnevu izoblikovali posebne običaje, s katerimi se proslavlja prelomnico v življenju ter slavi začetek pridobivanja znanja v novem šolskem letu. Ta dan ravno zaradi teh običajev ostane za vedno v spominu.

V zapisu bomo “potovali” skozi navade in šege različnih narodov in njihove običaje na prvi šolski dan!

Nemčija


V Nemčiji so otroci, ki začenjajo prvi razred, obdarjeni z velikanskim stožcem, napolnjenim z dobrotami in šolskimi potrebščinami. Kar simbolizira neke vrste dobrodošlico v šolske vrste.

Indonezija

Spoznavanje je pomemben vidik vsakega prvega šolskega dne. V nekaterih delih Indonezije prvi dan šolarjem služi kot možnost, da spoznajo čim več novih prijateljev in tako navežejo nove stike. V ta namen šole v Indoneziji v prvih dneh največ časa posvetijo medsebojnemu spoznavanju tako, da učence razdelujo v različne dejavnosti, ki jih nato rotirajo. Tako se učenci bolje spoznajo pred začetkom pouka v razredu.

Veliko običajev različnih narodov se vrti okoli socializacije in spoznavanja novih prijateljev. Foto: envato

Japonska

Večina prvošolcev na Japonskem prejme nahrbtnik imenovan “randoseru” kot darilo ob prvem šolskem dnevu. Podobno kot v Nemčiji tudi prvi šolski dan na Japonskem zaznamuje novo življenjsko stopnjo ali nekakšno dobrodošlico v drugačen del družbe. Mnogi starši svojemu otroku podarijo novo pisalno mizo v upanju, da jim bodo omogočili akademski uspeh.

Rusija

V Rusiji je prvi šolski dan znan tudi kot “dan znanja”. Prvi šolski dan v Rusiji je stvar skupnosti, ki se kot celota tega dneva veseli. Ponekod učenci in starši tvorijo množico zunaj šole, se fotografirajo, učenci prvega letnika pa podarjajo šopke učiteljem. Značilen je tudi beli trak, ki je nalepljen za dekoracijo in vezan v laseh mladih deklet. Slavnostni začetek šolskega leta opisuje tudi šega “prvega zvonca”, za katero je značilno, da eno od mlajših deklet dvignejo na ramena starejšega fanta, ki jo nosi ob vrsti učencev. Njena naloga je, da pozvoni za začetek šolskega leta na obešenem zvoncu!

Brazilija

Vrnitev v šolo je lahko draga, zlasti v Braziliji, saj so cene šolskih potrebšin ob začetku leta tudi do 5x višje kot običajno. Tako v Braziliji nekateri starši začnejo kupovati zaloge nekaj mesecev pred začetkom šole. To sicer ni “tradicija” je pa nenavadna posebnost te dežele.

Savdska Arabija

V Savdski Arabiji lahko praznovanja v šolah trajajo več dni. Tako številne šole ne začnejo pouka prvi dan, ampak imajo nekaj dni praznovanj, na katerih se učenci družijo in se spoznavajo med aktivnostmi. Tu, podobno kot v Indoneziji, stavijo na močne socialne vezi med učenci, ki so v osnovi pomembnejše od striktnega šolskega programa.

Kazahstan

Prvi šolski dan je družinsko praznovanje v Kazahstanu. Tako se družina in prijatelji zberejo, da bi otroka pospremili v prvi razred. Pri sedmih letih se otroci v Kazahstanu začnejo izobraževati z dnevom, ki se imenuje Tyl Ashar ali “Začetek izobraževanja”. Ni redkost, da starši organizirajo slovesnost in pripravijo veliko pojedino z jagnjetino, drugimi dobrotami in seveda sladicami. Prvošolec pa na pamet zrecitira gostom Zhety ata (sedem generacij dedkov). Na ta način z gosti počasti svoje prednike.

Dodatne Informacije

Povzeto po – različni viri!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!