fbpx

Novi električni MINI Cooper EV 2024: retro šik s prihodnostjo v srcu

Ko se klasični britanski šarm sreča z nemško inženiringom in električno energijo.

Električni MINI Cooper EV 2024
Foto: BMW / Mini

Ko pomislite na MINI, si verjetno predstavljate tisti simpatični avtomobilček, ki je nekoč kraljeval po ozkih ulicah Londona. No, pozabite na to sliko. Novi MINI Cooper EV je tukaj in je pripravljen, da vas popelje v električno prihodnost, ne da bi pri tem izgubil svojo dediščino. To je Električni MINI Cooper 2024.

München, mesto znanega Oktoberfesta, piva in… MINI Cooperja? No, čeprav je MINI po srcu Britanec, je njegova najnovejša inkarnacija plod nemškega inženiringa. In ne, ne govorimo o pijači preveč piva in sanjarjenju o avtomobilih.

Novi Električni MINI Cooper EV 2024 je čista električna zver, ki je zasnovana za mestno vožnjo. In čeprav je električen, še vedno ohranja tisti klasični MINI občutek. Kako? No, BMW pravi, da je to zahvaljujoč “elektrificiranemu go-kart občutku”. In če vam to ne pove veliko, potem morda dejstvo, da je ta avto v peti generaciji, pove vse.

Foto: BMW / Mini
Foto: BMW / Mini
Foto: BMW / Mini

Zunanjost avtomobila je prepoznavna MINI, vendar z modernim pridihom. Brez klasičnih stranskih odprtin in z gladkimi vratnimi kljukami, ta avto kriči “prihodnost”, medtem ko še vedno spoštuje svojo preteklost. In čeprav je morda videti kot vaš običajni MINI, vas bo električni MINI Cooper EV 2024 presenetil z digitalnimi izkušnjami in sodobnimi asistenčnimi sistemi.

Električni MINI Cooper EV 2024 bo na voljo v dveh različicah: Mini Cooper E in Mini Cooper SE. Osnovna različica se ponaša z elektromotorjem, nameščenim spredaj, ki razvija 181 konjskih moči (135 kW) in 213 funtov-nog (290 Nm) navora, kar omogoča, da avtomobil na baterijski pogon pospeši od 0 do 100 km/h v 7,3 sekunde (0 do 62 mph v 7,3 sekunde). Cooper SE pa nudi še več moči in navora, in sicer 214 KM (160 kW) in 243 funtov-nog (330 Nm) navora, s čimer pospešek do 100 km/h znaša le 6,7 sekunde. Kar ni glede na njegovop preteklost nič posebnega. Ker pa bo avtomobil precej težji od klasičnega Minija, nas skrbi kako se bo obneselč v praksi.

Ko govorimo o avtonomiji, Mini Cooper E z baterijo kapacitete 40,7 kWh (mislimo, da je to premalo) ponuja doseg po WLTP standardu 305 km (189 milj), medtem ko močnejši Cooper SE s kapaciteto baterije 54,2 kWh (skoraj premalo) doseže do 402 km (249 milj). Oba modela omogočata hitro polnjenje, pri čemer je največja moč polnjenja za Cooper E 75 kW, za Cooper SE pa 95 kW.


Oblikovno novi električni MINI Cooper EV 2024 ohranja značilne krožne žaromete z LED tehnologijo, nov oktagonalni sprednji del pa daje avtomobilu svež in sodoben videz. Notranjost je minimalistična, z osrednjim zaslonom premera 9,44 palca, ki poganja Mini operacijski sistem 9.

Notranjost je minimalistična, digitalna in toplo vabljiva. Predstavljajte si, da sedite v udobnem dnevni sobi, medtem ko zunaj dežuje, vendar je ta dnevna soba opremljena z najnovejšo tehnologijo. In čeprav je morda videti retro, je vse prej kot to ta res zanimiv električni MINI Cooper EV 2024. Z visokoločljivostnim OLED zaslonom in MINI operacijskim sistemom 9 je vožnja s tem avtomobilom kot potovanje v prihodnost.

Foto: BMW / Mini Ko prvič vstopite v notranjost novega MINI Cooper EV, boste morda mislili, da ste se znašli v znanstveno-fantastičnem filmu iz 60-ih let, kjer so si predstavljali, kako bo izgledalo leto 2020. Ampak ne, to ni scenarij za film, to je resničnost.
Foto: BMW / Mini Osrednji del armaturne plošče je zasnovan okoli velikega visokoločljivostnega OLED zaslona, ki je tako intuitiven, da boste morda mislili, da bere vaše misli. “Želiš poslušati The Beatles?” se boste vprašali. In preden boste končali misel, bo “Hey Jude” že igrala v ozadju.
Foto: BMW / Mini Klasični okrogli merilniki so zamenjani z digitalnimi, ki vam nudijo vse potrebne informacije na enem mestu. In čeprav je vse digitalno, je občutek še vedno klasično MINI. Vse je na dosegu roke, z ergonomsko zasnovanimi stikali in gumbi, ki dajejo občutek trdnosti in kakovosti.

In čeprav je vse to impresivno, je najboljši del tega avtomobila njegov električni pogon. Ne samo, da je okolju prijazen, ampak tudi zagotavlja tisti značilni MINI občutek vožnje. In čeprav morda ne boste slišali rjovenja motorja, boste zagotovo slišali zvok prihodnosti.

Kljub vsemu sijaju in naprednim funkcijam novega MINI Cooper EV obstaja ena stvar, ki je morda nekoliko razočarala. Škoda, da avtomobil ni bolj “živahen”. Kot zvesti ljubitelji znamke MINI smo pričakovali, da bo ta električni biser ponudil nekoliko bolj dinamično vožnjo. Navsezadnje, ko slišimo besedo “električno”, se nam v mislih porajajo slike bliskovitih pospeškov in osupljivih hitrosti.

Električni MINI Cooper EV 2024 sicer ni počasen, vendar v svetu, kjer električni avtomobili postavljajo nove mejnike v pospeševanju, bi od te britanske legende morda pričakovali malce več “električne iskre”. Toda morda je prav to del njegovega edinstvenega šarma: klasična eleganca z modernim pridihom, ki pa potrebuje malce več časa, da pokaže svojo pravo naravo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.