OI Soči 2014: Proga, ki uničuje olimpijce v disciplini slopstyle

Slopestyle je kategorija deskanja z velikimi jumpi in raili (skakalnicami in tirnicami), kjer so tekmovalci ocenjeni predvsem po težavnosti, ustvarjalnosti in stilu njihove vožnje. Vendar pa so športniki v Sochiju izrazili zaskrbljenost glede varnosti slopestyle proge v Rosa Khutor Extreme Parku, saj naj bi bile problematične višine skakalnic in hitrost, ki jo tekmovalci dobijo med skakalnicami.

Nazadnje se je poškodovala prav naša 22-letna Cilka Sadar, ki je izgubila nadzor v zraku pri zadnjem skoku in si pri pristanku poškodovala desno nogo. Zgodilo se je v sredo med treningom, tako da žal ni nastopila na današnjih kvalifikacijah. Norvežan Torstein Horgmo, eden od favoritov za medaljo v moški kategoriji slopestyle, si je zlomil ključnico in ne bo tekmoval. Merika Enne, finska tekmovalka, pa je v torek utrpela poškodbo gležnja pri padcu na koncu proge.

Največ prahu pa dviguje odstop Shaun Whitea, ki si je med torkovim treningom poškodoval zapestje in opisal slopestyle progo kot »zastrašujočo« ter dodal, da se bo raje osredotočil na tretjo medaljo v snežnem kanalu.
Kako strašna in težka je proga lahko sami približno ocenite v videu, ki ga je posnel Alexey Sobolev z Go-Pro kamero, vendar posnetek nikakor ne daje pravega občutka, ko se znajdete pred 3-metrsko skakalnico s polno hitrostjo.

Današnje kvalifikacije so postavile na vodilno mesto švicarko Isabel Derungs z najboljšo oceno 87.50, medtem ko je bil vodilni pri moških Norvežan Staale Sandbech z oceno 94.50. Moški finale v slopestyle deskanju bo potekal v soboto, 8. februarja, ženski finale pa bo dan kasneje.

Še nekaj odličnih fotografij “slopestyle” steze v Sočiju

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!