Pazi, ne bo ti všeč: osebnostni test, ki pokaže, ali si manipulativna oseba

Vsi kdaj pa kdaj zamolčimo, se zlažemo kakšno stvar in imamo nato slabo vest. Se počutimo slabo. A nekateri prav nasprotno. Ste že slišali kdaj za izraz makiavelist? Če ste makiavelist, verjamete, da cilj opravičuje vsa sredstva, ne glede na moralni vidik. Preverite, ali ste VI ali VAŠ partner makiavelist!

V psihologiji je makiavelizem ekstremna oblika manipulacije. Osebnostni tip ljudi s to značilnostjo ne skrbi za občutke drugih, le za svoje lastne cilje in uspeh. So sebični, manipulirajo in poveličujejo sami sebe. Želijo imeti absolutno moč nad drugimi.

Makiavelizem je ekstremna oblika manipulacije.
Makiavelizem je ekstremna oblika manipulacije.

Izraz prihaja iz knjige Vladar filozofa Niccolòja Machiavellija iz 16. stoletja, v kateri se sprašuje, kako lahko vladar pridobi in zadrži moč na brezobzirne in premišljene načine.

In kakšen je makiavelist? Pa si najprej poglejmo nekaj značilnosti oziroma trditev, ki veljajo za makiavelista.

 • Bolje je vzbujati strah kot biti ljubljen.
 • Za njih je vse črno ali belo.
 • Imajo nenehno željo po osvajanju.
 • Mislijo, da njihov pogled na svet delijo vsi.
 • Lažejo in zavajajo.
 • Nagnjeni so k priložnostnemu seksu.
 • Izogibajo se čustveni navezanosti.
 • Laskajo, so potrpežljivi, da dosežejo svoje.
 • Imajo veliko poznanstev, a ne zmorejo graditi tesnejših prijateljskih ali ljubezenskih odnosov in tako drugim nikoli ne dovolijo, da jih dodobra spoznajo.
 • Imajo vrsto kratkotrajnih odnosov. Če že nekaj časa hodite s to osebo, pa verjetno niste edini partner v njegovem življenju.
 • Ugotovljeno je tudi bilo, da so makiavelisti pogosteje moški.

Zakaj nas privlačijo?

Zaradi površinskega čara, ki ga ti ljudje po navadi kažejo. So zelo samozavestni, zgovorni. Z drugimi besedami, videti so kot oseba, ki smo jo čakali vse življenje. V bistvu pa so to osebe, na katere nas je mama opozorila, da se jih pazimo. Izogibajte se fizični komunikaciji, saj se običajno zanašajo na svoj videz in čar, da bi druge prepričali in z njimi manipulirali.

Privlačijo nas zaradi svojega površinskega čara.
Privlačijo nas zaradi svojega površinskega čara.

Osebnostni test

Test osebnosti izhaja iz knjige Studies in Machiavellianism psihologov Richarda Christieja in Florence Geis, sestavlja ga dvajset vprašanj. Vsaka postavka je izjava, ki jo ocenjujemo glede na to, kako natančna bi bila za nas. Traja 2–5 minut. Natančno preberite izjave, da pravilno razumete njihove pomene. Test najdete TUKAJ. Pazite, mogoče vam rezultati ne bodo všeč!

Ta test je namenjen samo za izobraževalne namene. Ni nadomestilo za kakršnokoli psihološko pomoč.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Ko “metuljčki” izginejo: ženska popolno razloži, kako je videti ljubezen po petih letih