fbpx

Počitnice z otroki? Na dan boste počivali le 17 minut!

Foto: envato

Počitnice z otroki niso enake počitnicam brez njih. Kaj s tem mislimo, ve verjetno vsak starš. Čeprav starši preživljajo čas s svojimi otroki, nimajo veliko časa zase, ko gre za dopust, pa je zadeva še toliko bolj neprijetna. Zato vam v prispevku razkrivamo, na kaj je dobro pomisliti, ko se odpravite na počitnice s svojim malčkom.

Kolikokrat ste že slišali, da bi moral starš po družinskih počitnicah vzeti nov dopust? Nedavna študija, opravljena na 2000 starših otrok, mlajših od 14 let, je pokazala, da so družinske počitnice vse prej kot počitnice. Čeprav starši radi preživljajo čas s svojimi otroki, nimajo veliko časa zase. Študija je pokazala, da imajo starši v povprečju med družinskimi počitnicami le 17 minut za lastno sprostitev. Otroci se sprostijo, meje se premikajo, desetine različnih dejavnosti, želja in potreb in vse to je potrebno uskladiti, kar pa lahko človeka izčrpa. Spodaj imamo nekaj nasvetov, ki so vam lahko v pomoč, da se boste na dopustu tudi sprostili.

1. Premišljeno izberite svojo počitniško lokacijo

Ko ste na dopustu, je običajno največji stres načrtovanje odhoda na plažo. Sedeti v vročem avtu, voziti se, iskati parkirišče v bližini plaže, kupovati hrano in pijačo, skrbeti, če si vse prinesel, je dovolj sence itd. Gre za toliko logistike in gneče, da človeka utrudi. Če si lahko privoščite, preživite poletje čim bližje plaži ali v objektu, ki ima bazen. Ne glede na to, ali ste v kampu ali apartmaju, vam bo bližina tega vzela veliko bremena.

Če si lahko privoščite, preživite poletje čim bližje plaži ali v objektu z bazenom.
Foto: Jonathan Gallegos/Unsplash

2. Izogibajte se dopusta s sorodniki

Če je le mogoče, se poskušajte izogibati dopusta s sorodniki, saj so lahko njihova pričakovanja do dopusta drugačna. Če ste v harmoničnem odnosu z njimi, pa je lahko tudi dopust z njimi dober, saj lahko pazijo na otroka, ko greste vi s partnerjem na večerjo ali pa ga vzamejo s seboj na plažo, vi pa imate nekaj ura časa zase.

3. Ne potujte sami z otrokom

Mnogi starši, ki zaradi službe lahko izkoristijo le dva tedna dopusta, se pogosto odločijo za sistem: najprej en starš z otrokom preživi na dopustu 15 dni, nato drugi, saj je cilj, da je otrok čim dlje na morju. To še posebej pride do izraza pri tistih starših, ki nimajo babičinega servisa in varstva otroka za dolge poletne počitnice. Če si lahko privoščite spremembo poskušajte preživeti poletje skupaj in si namenita čas tudi za počivanje. Ni treba, da sta otroku oba na voljo ves čas, ampak se organizirajta tako, da imata čas tudi za relaksacijo.

4. Potujte s prijatelji

Ko je več družin z otroki v isti hiši na počitnicah, je nekako lažje, seveda pod pogojem, da greste na počitnice s prijatelji, s katerimi se razumete in imate podobne življenjske ritme. Takšen dopust je lahko prav sproščujoč, saj si lahko med seboj pomagate tako pri varstvu otrok in skrbi drug za drugega.

5. Manj skrbi za pravila

Počitnice so namenjene sprostitvi, zato si dovolite na njih uvesti manj vsakodnevnih pravil. Dovolite si včasih ne kuhati, jejte “po poti”, naročite si hrano, obsedeno ne pospravljajte, ampak le uživajte zaslužen dopust.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!