fbpx

Prepir s partnerjem: kako se pobotati in nadaljevati odnos

Upoštevajte te 3 korake!

Foto: envato

Pari se prepirajo, a ko se prepir in kričanje prenehata, lahko v zraku ostane napetost. In tudi, če želite nekako rešiti težavo in se pomiriti s partnerjem, ste morda še vedno jezni. Prepir je težko zgladiti, vendar so lahko dolgoročne posledice nerešenih stvari usodne za odnos. Najboljši način za reševanje nesoglasij je vlaganje v bolj kakovostno komunikacijo v prihodnosti.

Nihče ne uživa v čustveni izključenosti in ledenih pogledih. Brez sprave nesporazumi in prizadeti občutki ne izginejo, se le potlačijo in se znova pojavijo v prihodnjih trenutkih napetosti.

Ko rešite problem in zgladite prepir, to ustvari občutek varnosti v odnosu. S tem postane ozračje med vama toplejše in počutite se bolj povezani.

Prvi korak: Nadzirajte potek in trajanje prepira

Začetek sprave je pravzaprav tedaj, ko prenehate s prepirom, in si želite, da bi bila škoda v razmerju čim manjša. Velika večina zamer in jeze po prepiru temelji na ostrih besedah, ki si jih ljudje izrečejo. Dlje, ko traja prepir, bolj ostre besede so izrečene in rane postajajo globlje.

Ko ste razburjeni, se je zelo težko ustaviti in umiriti. Tako mamljivo je reči samo še eno stvar, ki bo dokazala, da imate prav. Dejstvo je, če med partnerjema v razmerju obstajajo napetosti, je težko doseči medsebojno razumevanje in spoštovanje stališč drugega.

Ah, ti prepiri. Foto: Milan Popovic / Unsplash

Kar lahko storite, je, da se dogovorite za signal, s katerim lahko končate prepir. Na primer znak z rokami za time-out, s katerim se bosta oba nehala prepirati in dala drugemu možnost, da se ohladita.

Drugi korak: Prehod na nevtralno območje

To pomeni, da ste fizično ločeni. Če ostanete skupaj, bo morda težko ne nadaljevati prepira tam, kjer ste končali. Umirite se in začnite poslušati svoje telo in misli. Verjetno vam srce hitro bije ali pa hitro dihate, zagotovo ste se spomnili še vsaj treh stvari, ki jih želite povedati partnerju. Pustite, da se vaš živčni sistem umiri. Če ste zelo slabe volje, vstanite in pojdite na sprehod. Svež zrak in aktivnost vas bosta sprostila.

V takšnih čustvenih situacijah se logični del možganov izklopi in ostanejo le čustva, ki so večkrat ojačana.

Tretji korak: Popravite odnos, opravičite se

To je najtežji del. Pomislite, kako ste s svojim vedenjem in besedami prispevali k prepiru? Morda se vam zdi, da ste se samo branili, morda pa ste partnerju že prej dali razlog za prepir, ker vas nekaj moti, česar ne znate izraziti. Popravilo se začne z opravičilom za vašo vlogo v prepiru, tudi če mislite, da ste odgovorni le za 1 odstotek tega, kar se je zgodilo.

Je res tako težko reči – oprosti? Foto: Eric Ward / Unsplash

Zakaj se je tako težko opravičiti?

Če se iskreno opravičite, morate biti ranljivi, čeprav gre za občutek, ki je za ljudi izjemno neprijeten. Priznati, da ste naredili napako ali se obnašati na način, na katerega niste ponosni, je lahko precej boleč.

Morda se zaradi opravičila počutite šibke ali pa se bojite, da boste vso moč v odnosu prepustili partnerju. To lahko povzroči občutek prezira do sebe ali ničvrednosti. Z obtoževanjem partnerja, da je v celoti odgovoren za prepir, se spodbudi nov cikel prepirov.

Pravi odgovor pride brez razlage. Prihaja iz ranljivosti: “Oprosti, ker sem te kritiziral. Vem, da sem te prizadel.”

Recept za zmanjšanje količine prepirov v razmerju je delo na okrevanju. Skrivnost je, da se potopite v te ranljive občutke, da pogledate situacije s partnerjeve perspektive in zberete pogum za korak pristnega opravičila.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!