fbpx

Psihologija ljubezni: 3 načini, kako biti v zvezi srečnejši

Foto: Envato

Vsi si želimo biti v romantičnem razmerju čim srečnejši, čim bolj razumevajoči in čim bolj zaljubljeni. Kako pa po mnenju strokovnjakov do tega priti? Raziskali smo 3 načine, s katerimi boste svojo zvezo ohranili mirno, zdravo in čudovito.

Antropologinja Helen Fisher že dolga leta raziskuje možgane, natančneje, kaj se v njih dogaja, ko smo zaljubljeni, navdušeni. Po njenem mnenju sta partnerja lahko resnično zaljubljena drug v drugega tudi po desetletjih razmerja. Kaj pa je skrivnost parov, ki iskrico obdržijo tako dolgo?

Da bi to ugotovila, se je lotila raziskave, v kateri je sodelovalo približno 80.000 ljudi in svoja opažanja potem zapisala v knjigi Anatomija ljubezni. Ko knjigo beremo, ugotovimo, da je njen glavni zaključek ta, da so pri srečnih parih, če jih primerjamo s tistimi, ki so v razmerju nezadovoljni, v veliko večji meri aktivirani trije deli možganov: center za empatijo, center za nadzor čustev in center za tako imenovane pozitivne iluzije.

Sočutje, nadzor nad čustvi in pozitivno razmišljanje so po njenem mnenju tudi glavni dejavniki pri zdravi zvezi. Pa si poglejmo, zakaj je posamezno čustvo tako zelo pomembno in kako možgane “natrenirati”, da ga aktivirajo.

Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

1. Sočutje

Za dolg in srečen zakon je potrebno, da se partnerja znata postaviti v položaj drug drugega– le tako bosta tudi vedela, kako reagirati, ko gre eden od njiju čez težja obdobja, ko pride do konfliktov itd. Poleg tega je razlog, da se veliko zvez prehitro konča, da se eden od partnerjev počuti, kot da je drugemu za njegove občutke vseeno.
Če ste zelo empatični, se boste tudi lažje povezali s sočlovekom, saj boste njegovo bolečino občutili podobno kot svojo.

Nivo empatije je od človeka do človeka različen. Nekateri so sposobni takoj zaznati, da je nekaj narobe in partnerja zlahka razumeti, drugi pač ne. Vendar pa to ne pomeni, da tudi le-ti nimajo možnosti za uspešno zvezo- tu pride na vrsto komunikacija, trud in pripravljenost, da partnerju situacijo čim bolj olajšate.
Prav vsak, ki z nekom skupaj preživi dolga leta, bo to osebo tudi dobro spoznal in tako lažje razumel, kako se počuti.

V zvezi je pomembno, da se znate postaviti v položaj drug drugega Foto: Allef Vinicius / Unsplash

2. Nadzor čustev

Za uspeh zveze je tudi zelo pomembno, da ste sposobni svoja čustva obvladati v stresnih situacijah. Torej, da ne ravnate impulzivno in zveze zapustite ali naredite nečesa, kar bi partnerja prizadelo, da v jezi ne izgubite nadzora nad seboj in izrečete žaljivih besed, da ste se sposobni kontrolirati v javnosti….
Psihologi so razvili veliko vaj, ki nam lahko pomagajo, da se s čustvi soočimo na zdrav način. Eden od nasvetov je, da ko se nam zdi, da je čustveni pritisk premočan, situacijo zapustimo in se s partnerjem na lep in spoštljiv način pogovorimo po tem, ko smo se pomirili.

Zelo uporabno je tudi pravilo 24 ur– to pomeni, da ko začutimo potrebo, da bi ravnali impulzivno, počakamo en dan in dejanje opravimo šele takrat- seveda, če še vedno čutimo, da je tako ravnanje pravilno. Po navadi se bo na tak način zgodilo, da želje po ravnanju v afektu ne bomo več občutili.
Vedno je tudi dobro na težavo pogledati iz čim bolj realističnega kota in se tako odločiti, kaj bomo storili.

Če čutite, da boste ravnali impulzivno, je najbolje, da se od situacije za nekaj časa odmaknete Foto: Anastasiya Lobanovskaya / Pexels

3. Pozitivne iluzije

Fisherjeva trdi, da je uporaba pozitivnih iluzij v razmerju ključna za njegovo dolgoživost. To ne pomeni, da si morate lagati in se pretvarjati, da je vse super- vedite, da prav v nobenem razmerju ni vse popolno, zato je povsem normalno, da obstajajo stvari, na katerih morate še delati.

Pozitivne iluzije pomenijo, da se preprosto osredotočite na dobre lastnosti vašega razmerja. Ko boste pozornost usmerili v pozitivo in bili hvaležni za to, kar imate, bo tudi iz vas začela izžarevati pozitivna energija. To bo pomagalo, da se boste tako vi kot vaš partner počutili bolje.
Tukaj je tudi pomembno, da partnerja ne spominjate na njegove pomankljivosti– prav vsak človek ima namreč nekaj, kar vam ne bo najbolj povšeči. Namesto tega pohvalite njegove vrline in tako poskrbite, da se bo počutil cenjen in ljubljen.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!