fbpx

Pust 2023: dogodki in največji pustni sprevodi po Sloveniji

Foto: envato

Pust velja za enega najbolj zabavnih in veselih praznikov, ki se ga najbolj razveselijo najmlajši. Obeležite ga lahko s šemljenjem, peko pustnih krofov in drugih tradicionalnih poslatic, pohodom od hiše do hiše, pa tudi obiskom pustnih sprevodov in festivalov. Za vas smo pripravili seznam največjih pustnih dogodkov v Sloveniji.

Pust pri nas velja za prav poseben praznik, ob katerem nas lahko razveselijo pustni sprevodi in pustni festivali. Tako kot prejšnja leta lahko tudi pust 2023 obeležite z obiskom tradicionalnih pustnih dogodkov, ki jih najdemo v različnih slovenskih krajih.

Kdaj je pust 2023? Pustna sobota je letos 18. februarja, pustna nedelja 19. februarja, pustni torek pa 21. februarja.

1. Pustni festival Ptuj

Ptuj je najbolj znan po svojih kurentih, tradicionalni slovenski maski, ki je ob glasnih zvoncih in zanimivi, unikatni podobi pač ne morete zgrešiti. Letos kurentovanje poteka od 11. do 21. februarja, sestavlja pa ga kopica zanimivih dogodkov. Med njimi so Otvoritvena pustna povorka, Spoznavanje avtohtonih pustnih likov in mask, Dan kurentovih in korantovih skupin, Nočni spektakel, Mestni pustni korzo, Povorka otrok iz vrtcev in Pokop pusta.
Poleg kurentov vam bodo nasmeh na obraz pričarale tudi druge maske, kot so kopjaši, orači, ruse, piceki, medvedi in še mnogi drugi. Zabave ne bo manjkalo, celoten program pa si lahko ogledate tukaj .

Foto: kurentovanje.net

2. Pust v Cerknici

Za tradicionalno pustno mesto velja tudi Cerknica, ki je najbolj znana po svoji coprnici Uršuli. Letos si boste poleg nje na karnevalu lahko ogledali tudi druge zabavne pustne maske, kot so Butalci, zmaj, Jezerko, ščuka, Liza, jež, žabec… Cerkniško kurentovanje sestavljajo Žaganje babe (slavnostna otvoritev), Petkova pustna zabava z Ansamblom Stil in Tanjo Žagar, Otroška maškarada, Sobotna pustna zabava, Coprniško zmajevanje, Pokop pusta in najrazličnejše gledališke predstave.
Dogodki se pričnejo 16. februarja, zaključijo pa 22. februarja. Celoten seznam si lahko ogledate tukaj.

Foto: Ljubo Vukelič / pust.si

3. Istrska pustna povorka

Pustno soboto lahko preživite tudi ob morju, saj pustovanje poteka tudi na območju Slovenske Istre. Tam se bo ob 11. uri pričela pustna povorka, kjer se bodo obiskovalcem in domačinom predstavili najrazličnejši pustni liki. Povorka bos vojo pot pričela v Kopru in se sprehodila vzdolž Ljubljanske in Pristaniške ulice, organizirana pa bosta tudi program za najmlajše in pustno rajanje.
Več informacij o povorki lahko najdete tukaj, v njej pa lahko sodelujete tudi sami: prijavite se lahko na spletni strani vistikoper.si .

Foto: visitkoper.si

4. Pustno rajanje v Ljubljani

Če želite svoje najmlajše razveseliti s pustnim rajanjem, potem je odlična odločitev obisk prestolnice. Tam v Festivalni dvorani na Vilharjevi 18. in 19. februarja poteka Veliko pustno rajanje, ki obsega tudi vodeno animacijo, ustvarjalne delavnice, prepevanje znanih otroških pesmi in sladkanje z okusnimi krofi. Cena vstopnice je 7.5 € z brezplačnim vstopom za otroke do 1. leta starosti. Več o dogodku si lahko preberete tukaj .
V Ljubljani na Prešernovem trgu običajno poteka tudi tradicionalni Zmajev karneval. Če se ga želite udeležiti tudi letos, vam predlagamo, da spremljate novice na spletni strani visitljubljana.si.

Foto: pionirski-dom.si

5. Krančkov festival

Pustovanje bo potekalo tudi v Kranju: dogajanje se bo odvijalo več dni, obsegalo pa bo tako povorko na mestnih ulicah kot tudi dejavnosti za najmlajše, ki se jih tradicionalno lahko udeležite na Gradu Khilstein. Več o dogodku si lahko preberete tukaj.

Foto: Visit Kranj / Facebook

6. Laufarija Cerkno

Dolgo pustno tradicijo poznajo tudi na Cerknem, kjer je vsako leto organizirana prireditev z imenom Laufarija. Običajno jo sestavljajo sprehod laufarjev, predstavitev pustnih likov, povorka in zabava ob dobri glasbi. Laufar je prav posebna vrsta pustne šeme, ki poleg tega, da poskrbi za obilo smeha, opozarja tudi na aktualna dogajanja v družbi.
Program Laufarije 2023 še ni povsem znan, objavljen pa bo na spletni strani laufarijacerkno.si .

Foto: lauarija-cerkno.si

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.