Razstava: Z Elanom do zvezd – Elan in njegovi predhodniki/Tehniški muzej Slovenije

V Tehniškem muzeju Slovenije namenjajo v letošnjem letu posebno pozornost družbi Elan, ki že nekaj desetletij velja za eno od najbolj prepoznavnih slovenskih blagovnih znamk. Delovna zadruga, tovarna, blagovna znamka Elan je zgodba ljudi, ki že več kot 70 let izdelujejo vrhunsko športno orodje. Posamezni Elanovi izdelki, predvsem smuči, postavljajo svetovne trende in verjamemo, da jih bodo tudi v prihodnje. Veliko športnikov so prav Elanove smuči pripeljale do zvezd. Z razstavo Z Elanom do zvezd želijo obiskovalcem predstaviti izredno raznovrstno Elanovo proizvodno dejavnost.

Pomembne Informacije
Kdaj?

do

Kje?

Tehniški muzej Slovenije, Bistra pri Vrhniki

Dogodek na Facebooku

Povezava

Vstopnina

4,5 €

Začetki družbe Elan segajo v leto 1945, ko je Rudi Finžgar z devetimi sorodniki, prijatelji in znanci ustanovil gospodarsko zadrugo Elan, namenjeno izdelavi športnih pripomočkov za različne panoge športa v dvoranah in na prostem. Čeprav so bili temelj Elanove proizvodnje smuči in telovadno orodje za telovadnice, so bili loparji za badminton njihov prvi veliki mednarodni prodajni uspeh.

Proizvodnja loparjev (Foto: Blaž Finžgar)
Proizvodnja loparjev (Foto: Blaž Finžgar)

Elan je opremil večino atletskih, hokejskih in boksarskih klubov, planinskih, gorsko-reševalnih in gasilskih društev, izdelal vrsto pripomočkov za varstvo pri delu in igral za otroke. Med njihovimi izdelki najdemo tudi plovila, sprva iz lesa in pozneje iz umetnih mas, in pester nabor jadralnih letal. Temelj Elanove uspešnosti so bile stalne tehniške in tehnološke inovacije razvojnikov, inženirjev in konstruktorjev. Med leti 1970 in 1980 so zasnovali in izdelali več kot 300 novih strojev ter naprav, ki jih dotlej niso uporabljali v proizvodnji nikjer drugje na svetu.

PREBERITE ŠE: Razstava: Eyes On – Mesec fotografije Dunaj 2016

Sani v pahljači (Foto: Elan)
Sani v pahljači (Foto: Elan)

Na ogled bodo posamezni športni pripomočki predhodnikov družbe (Rodar, JOR, Kolb-Predalič), krivilnik za les, nekaj pripomočkov za atletiko in hokej, trije najstarejši Elanovi stroji, zbirka najpomembnejših alpskih, skakalnih in tekaških smuči in snežnih desk, skibob, smučanka in mariner, maketa jadralnega letala, smuči za vodo, lesena kajaka enosed in dvosed, leseni kanu, maketi gliserja in jadrnice, nekaj otroških igral in koles Rog-Elan. Razstava bo obogatena tudi z videogradivom iz Arhiva RS in pričanji nekdanjih zaposlenih.

Dodatne Informacije

Več informacij:
tms.si

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Triglav the Rock Ljubljana 2020 – Street Edition: plezalni šov, kot ga še niste videli!