Božični in novoletni prazniki so čas, ko se v družbi svojih najbližjih posladkamo z božičnimi dobrotami. In če si tudi vi želite svojo družino in prijatelje navdušiti z okusno sladico in jim tako polepšati zimske trenutke, vam predlagamo pripravo tradicionalnega italijanskega božičnega kruha - panettone. Sledi recept za panettone, ki je enostaven in zato primeren tudi za začetnike.
Panettone se uvršča med tradicionalne italijanske sladice, recept zanj pa so poznali že v času renesanse. Danes lahko najdemo več različic tega slastnega božičnega kruha, mi pa smo za vas pripravili recept, pri katerem božičnemu kruhu poleg rozin in pomarančne in limonine lupinice dodamo tudi koščke čokolade.
Recept je povsem enostaven, zato lahko z njim svoje najbližje osrečite tudi kuharski začetniki.
Panettone
Sestavine
- Sestavine za testo:
- 4 žlice toplega mleka
- 1 žlica suhega kvasa
- 8 žlic sladkorja
- 250 g masla
- 5 jajc
- 2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta
- 1 limonina lupinica, naribana
- 1 pomarančna lupinica, naribana
- 500 g moke
- 100 g rozin
- 120 g koščkov temne čokolade
- 3 žlice rumove arome
- 8 žlic kandirane pomarančne in limonine lupinice, sesekljane
- ščepec soli
- maslo (za premaz pekača) Sestavine za preliv:
- 1 žlica jajčnega beljaka
- 1 žlica sladkorja v prahu
- malo sladkorja v prahu (za posip)
Navodila
- V manjši skledi zmešajte mleko, kvas in 1 čajno žličko sladkorja. Počakajte nekaj minut.
- Preostali sladkor v večji skledi z ročnim mešalnikom zmešajte z maslom in vanilijevim ekstraktom. Mešajte, dokler ne dobite kremaste teksture svetle barve. Nato dodajte še limonino in pomarančno lupinico ter zmešajte še enkrat.
- Stepite jajca in jih postopoma dodajajte mešanici. Če opazite, da se zmes strjuje, dodajte žličko moke.
- V novi veliki skledi zmešajte moko in ščepec soli. Nato v sredini testa naredite jamico in vanjo nalijte obe mešanici (zmes iz mleka in zmes iz masla in jajc).
- Testo prepognite, nato ga gnetite 5 minut oz. dokler ne postane lepljivo in trdno.
- Testo na površini, po kateri ste posuli moko, gnetite še 10 minut oz. dokler ne postane mehko in raztegljivo. Nato ga premaknite v skledo, ki ste jo na rahlo namazali z maslom. Skledo postavite na toplo in počakajte 2 uri.
- V majhni ponvi za 5 minut na nizki temperaturi segrevajte ekstrakt ruma in rozine. Mešanico nato odstavite in počakajte, da se ohladi.
- Testo premaknite na površino, ki je rahlo posuta z moko. Gnetite še 5 minut in postopoma dodajajte rozine, kandirani lupinici in koščke čokolade. Nato ga oblikujte v kroglo in postavite v pekač, ki ste ga predtem premazali z maslom.
- Testo prekrijte s plastično folijo in pustite, da vzhaja še 1 uro.
- Zmešajte sladkor v prahu in jajčni beljak ter z mešanico premažite vrh testa.
- V pečici, ki ste jo segreli na 180 °, pecite 40-50 minut. Počakajte, da se sladica ohladi, nato jo po vrhu potresite s sladkorjem v prahu. Dober tek!
Dodatni nasveti:
– Če niste največji ljubitelji rozin, lahko recept pripravite tudi brez njih in testu dodate le koščke čokolade.
– Sladici lahko poleg pomaranče in limone dodate tudi drugo kandirano sadje, npr. mandarine, limete, grenivke…
– Če želite, da panettone ostane svež še en teden po peki, ga na sobni temperaturi shranite v neprepustni plastični foliji ali vrečki.