Slovenija se umešča med 15 držav, kjer je okužba s koronavirusom 2019-nCoV najhujša! Zaznana 57. okužba!

Zadnjič posodobljeno: :

Slovenija med vsemi državami, kjer so zaznali koronavirus (torej med 121 državami, kjer je danes okužba), že zaseda 13. mesto po številu okuženih prebivalcev na milijon. Situacija je izjemno resna, ukrepanje vseh državljanov pa zaželeno - TAKOJ!

Slovenija je v izjemni situaciji in potrebna je pozornost vsakega posameznika, ker lahko le tako s skupnimi močmi zajezimo virus. Ukrepi odgovornih so nekajkrat premili in podobni tistim v Italiji. A je ukrepanje popolnoma prepočasno. Vsak posameznik pa lahko že danes sprejme ukrepe in jih začne izvajati TAKOJ!

Slovenija se trenutno pri številki 57 uvršča med 13. najbolj okuženih držav na milijon prebivalcev. (Vir: worldometers.info) saj beležimo 27,4 okuženih na milijon prebivalcev. Italija ima za primerjavo 167 okuženih na milijon prebivalcev. Samo danes do 15:00 že kar 23 okuženih!

POSODOBITEV!
Članek je bil posodobljen 15:00

V Italiji je smrtnost več kot 6-odstotna, kar vzbuja izjemno skrb. Tudi zato moramo narediti vse, kar je v naši moči, za preprečitev najhujšega.

Če okužbe ne zajezimo praktično takoj, smo pred izjemno črnim scenarijem!

V nadaljevanju smo pregledali nekatere samozaščitne ukrepe, ki jih lahko vsak posameznik po svoji presoji prične izvajati že danes.

Slovenija zaseda 13. mesto med vsemi državamI z zaznanim koronavirusom!
Slovenija zaseda 13. mesto med vsemi državamI z zaznanim koronavirusom!

13 konkretnih samozaščitnih ukrepov, ki jih lahko sprejme sleherni posameznik za preprečitev širjenja okužbe s koronavirusom že danes:

 1. Absolutna higiena kašlja in smrkanja, brez izjeme.
 2. Priporočena razdalja med posamezniki, ki velja za vse javne prostore, je 1 meter. Ne stojimo v skupinah, se ne prerivamo in se ne dotikamo drugih. To velja tudi za vrste v trgovinah in na blagajnah. Držite razdaljo 1 meter. In velja za vse ostale situacije, kjer se zbira več ljudi (pošta, banka, …).
 3. Ne obiskujemo javnih mest: lokalov, fitnes centrov, kinodvoran. Oziroma vseh prostorov, kjer se naenkrat zadržuje več ljudi.
 4. Ne zadržujemo se v skupinah. Ne obiskujemo se na domu. Ne praznujemo rojstnih dnevov.
 5. Po nakupih hodimo individualno in ne v parih. Priporočljivo je, da se nakupe izvaja le enkrat tedensko.
 6. V kolikor imamo zaščitna sredstva, jih uporabljamo (rokavice, maske). Uporabljamo jih pravilno in v skladu s priporočili strokovnjakov.
 7. V kolikor ste kronični bolnik, poskrbite za vsaj 30-dnevno zalogo vaših predpisanih zdravil. Pišite osebnemu zdravniku za elektronski recept.
 8. Ob kakršnihkoli simptomih, kot so povišana temperatura, kašelj, smrkanje, kontaktirajte svojega osebnega zdravnika. V kolikor je mogoče, se bo prepoznanih simptomih takoj izolirajte tudi od najbližjih. Sami, brez spremstva se po posvetu z osebnim zdravnikom napotite na eno od sprejemnih točk za odvzem brisa. V kolikor imate masko oziroma druga zaščitna sredstva, jo zdaj uporabljate.
 9. V kolikor je mogoče delamo od doma.
 10. Sestanke opravljamo preko video klicev in drugih orodij.
 11. Otrok ne dajemo v varstvo dedkom in babicam. Otroci velikokrat okužbo s koronavirusom preživijo kot lažji prehlad. Bolezen pa ni izražena ali odkrita. Za težjo obliko koronavirusa so dovzetnejši predvsem starejši ljudje in kronični bolniki.
 12. Ne uporabljamo javnega prevoza.
 13. Ne potujemo v tujino.

Zgoraj navedeni so ukrepi, ki so v tem hipu priporočeni v Italiji. Podobna uradna navodila pa bodo morebiti veljala tudi pri nas že v nekaj dneh. Vsekakor jih spoznajte in v kolikor lahko tudi upoštevajte že danes.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Prvič po 800 letih bo nebo osvetlila božična zvezda!