Ste nenehno lačni? 14 najpogostejših razlogov, zakaj je tako!

Foto: Icons8 Team / Unsplash

Se vam zdi, da pojeste dovolj, pa vendar ves čas občutite lakoto? Če ste v skrbeh, kaj bi lahko bilo narobe, se lahko pomirite. Ni namreč nujno, da gre za zdravstvene težave- velikokrat je to le znak, da so potrebne spremembe pri vaši dieti ali življenjskem slogu. Pripravili smo vam 14 najpogostejših razlogov za nenehen občutek lakote, in tudi načine, kako si lahko pomagate.

1. Jeste premalo zelene zelenjave

Zelena zelenjava je zelo pomemben del uravnotežene prehrane. Je namreč bogata z vlakninami, katerih pomanjkanje lahko povzroča prekomerno lakoto. Zato preverite, ali v vaši dieti morda manjka hrane, bogate z vlakninami, in če je odgovor pritrdilen, se potrudite, da jih v prehrano vključite.

Poleg zelenjave jih najdemo tudi v ovseni kaši, sadju kot so na primer citrusi, hruške in jagode, mandljih, lešnikih in polnozrnatem kruhu. Vlaknine imajo še veliko drugih blagodejnih učinkov na telo, med drugim pomagajo pri težavah s prebavo, visokim krvnim sladkorjem, krvnim tlakom in holesterolom.

Ali uživate dovolj zelenjave? Foto: JerzyGorecki / Pixabay

2. Ne uživate dovolj beljakovin

Zelo pomemben del uravnotežene prehrane so tudi beljakovine. Razgrajujejo se namreč počasneje, zato se boste, če uživate hrano, ki je z njimi bogata, dlje časa počutili site. Najdemo jih v različnih živilih, kot so meso, soja, polnomastni sir, ribe, stročnice, oreški in semena.

3. Jeste preveč sladkorja

Tako kot alkohol, cigarete in droge, odvisnost lahko povzroča tudi sladkor. Zato ni čudno, če ste lačni le nekaj minut po tem, ko ste pojedli nekaj sladkega. Če želite hrepenenje po sladkem zmanjšati, morate zmanjšati vnos živil, ki so s sladkorji bogata. Poleg tega, da se boste znebili konstantnega občutka lakote, bo to pri vas tudi zmanjšalo tveganje za debelost, zobno gnilobo, in sladkorno bolezen tipa 2.

4. Medtem ko jeste, vas motijo druge dejavnosti

Medtem ko jeste, vas motijo druge dejavnosti Foto: Pavel Danilyuk / Pexels

Če je vaš življenjski slog naporen in napolnjen z mnogo obveznostmi, si najverjetneje za obrok ne vzamete veliko časa ali pa se med jedjo ukvarjate z drugimi dejavnostmi, kot so na primer branje elektronskih sporočil, odgovarjanje na sporočila, priprava na delo… Da, na ta način res prihranite čas, vendar pa telesu in psihi povzročate stres in to lahko povzroči povečan apetit. Prav tako se vam lahko zgodi, da vnesete preveč ali pa premalo kalorij, saj se med hitenjem ne morete zavedati količine hrane, ki jo zaužijete oziroma prepoznati signalov telesa, da ste pojedli premalo ali preveč.

Zato je zelo pomembno, da si, če se le da, za hrano vzamete čas, se na obrok osredotočite in odložite ter utišate elektronske naprave. Tako boste lažje prepoznali, kdaj ste res siti in lahko tudi zares uživali v slastnih okusih.

5. Ste pod velikim stresom

Ali je stres vaš vsakodnevni spremljevalec? Potem se ne čudite, če ste nenehno lačni. Strokovnjaki namreč trdijo, da stres lahko poveča raven sladkorja v krvi, kar povzroča nenehen občutek lakote. Ko smo pod stresom, velikokrat posežemo tudi po nezdravi hrani, bogati z maščobami in sladkorji, kar k urejeni prebavi pač ne pripomore.

Sodoben življenjski slog je žal velikokrat bogat s stresom, vendar pa to ne pomeni, da ga nimate možnosti zmanjšati. To lahko storite tako, da si vsak dan vzamete nekaj časa, ki je namenjen samo vam in vaši sprostitvi. Pomaga tudi ukvarjanje s športom, meditacija in ohranjanje vsakodnevne rutine.

6. Ste dehidrirani

Uživanje zadostne količine vode, to pomeni vsaj dva litra na dan, je pomembno za naše zdravje, pa tudi za preprečevanje prenajedanja. Velikokrat imate lahko občutek, da ste lačni, pa ste pravzaprav žejni. Zato je pomembno, da imate kontrolo nad tem, koliko vode spijete. Pri tem si lahko pomagate z opomniki na telefonu in tem, da imate pri sebi ves čas steklenico vode. Voda je tudi veliko boljša izbira kot gazirane pijače, ki so velikokrat bogate s sladkorji.

7. Ne spite dovolj

Spanje je za naše zdravje izjemno pomembno. Omogoča namreč, da naši možgani in imunski sistem delujejo pravilno, povezano pa je tudi z zmanjšanim tveganjem za kronične bolezni.

Poleg ostalih dobrih učinkov ima dovoljšna količina spanca tudi pozitivne učinke na apetit. Pomaga namreč uravnavati grelin, to je hormon, ki apetit spodbuja. Hkrati zagotavlja ustrezno raven leptina, hormona, ki spodbuja občutek sitosti. Če ste konstantno lačni, je zato dobro poskrbeti, da vsako noč spite približno osem ur.

Tudi premalo spanja lahko vodi v povečano lakoto Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

8. Vaša prehrana vsebuje premalo maščob

Maščobe imajo ključno vlogo pri ohranjanju sitosti. Prebavljate jo namreč dlje časa in dlje ostane tudi v vašem želodcu. Prav tako tudi maščobe povzročajo sproščanje različnih hormonov, ki uravnavajo sitost.

Včasih smo verjeli, da se bomo zaradi maščob zredili, zato se jih je veliko ljudi izogibalo. Vendar pa je to daleč od resnice. So namreč nujen del uravnotežene prehrane, najdete pa jih lahko v veliko zelo zdravih živilih. To so recimo kokosovo olje, živila, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline, avokado, olivno olje in polnomastni jogurt.

9. Veliko telovadite

Če se pogosto ukvarjate s športom, to pomeni, da porabite več kalorij kot tisti, ki večino dneva preživijo v sedečem položaju. Zato je povsem normalno, da je tudi vnos kalorij večji. Morda ste se rekreirati začeli šele nedolgo nazaj in količine prehrane niste spremenili. V tem primeru je lakota povsem naraven znak telesa, ki vam sporoča, koliko hrane potrebuje. Tu priporočamo, da povečate vnos živil, ki so bogata z vlakninami, beljakovinami in zdravimi maščobami.

Vzrok za povečano lakoto je lahko povečana telesna aktivnost Foto: Bruce Mars / Unsplash

10. Pijete preveč alkohola

Alkohol je znan po tem, da povečuje apetit. Študije so pokazale, da lahko prekomerno uživanje pijače zavira hormone, ki apetit uravnavajo, kot na primer leptin, še posebej, če ga uživate pred ali med obroki. Prav tako alkohol vpliva na del možganov, ki je odgovoren za vašo presojo in samokontrolo, zaradi česar lahko jeste več, ne glede na to, kako lačni ste.

Zaradi tega in pa še mnogih drugih učinkov na mentalno in fizično zdravje priporočamo pitje v zmernosti oziroma izogibanje alkoholu.

11. Jemljete zdravila, ki povečujejo apetit

Obstajajo zdravila, katerih stranski učinek je lahko povečanje apetita. Med njimi so najpogostejši določeni antipsihotiki, antidepresivi, stabilizatorji razpoloženja in kortikosteroidi.

Če sumite, da zdravila, ki jih jemljete, pri vas povzročajo povečano lakoto, je najbolje, da se o tem pogovorite s svojim zdravnikom in se skupaj odločite, kako postopati naprej.

12. Večino kalorij pridobite s tekočino

Ali večino kalorij pridobite s tekočo hrano? Foto: Blue Bird / Pexels

Tekoča in trdna hrana na apetit vplivata različno. Če uživate veliko tekoče hrane, kot so napitki in juhe, boste lačni pogosteje, kot bi bili, če bi večino kalorij pridobili s trdne hrano.

Eden glavnih razlogov za to je dejstvo, da je prebava tekoče hrane hitrejša in s tem tudi občutek lakote zgodnejši. Prav tako boste tekočo hrano tudi pojedli hitreje, pri čemer se lahko zgodi, da vaši možgani ne bodo imeli časa za obdelavo signalov za sitost. Da bi se temu izognili, v svojo prehrano vključite trdnejša, polnovredna živila.

13. Jeste prehitro

Hitrost, s katero jeste, lahko vpliva na to, čez koliko časa in kako zelo lačni boste. Več študij je pokazalo, da imajo tisti, ki jedo hitro, večji apetit in nagnjenost k prenajedanju med obroki v primerjavi s tistimi, ki jedo počasneje. Prav tako je pri njih povišana verjetnost za prekomerno telesno težo.

Razlog leži v tem, da hitreje ko jemo, manj časa žvečimo in s tem imajo tudi naši možgani manj časa za pridobitev signalov za sitost.
Zato je zelo pomembno, da si za obroke vzamete dovolj časa in zavestno jeste počasneje ter ste pozorni na to, koliko boste pojedli.

14. Gre za zdravstveno težavo

Kot smo omenili, največkrat vzrok za povečano lakoto ne pomeni resnega zdravstvenega stanja. Vendar pa je vedno, sploh če se niste našli v prejšnjih 13 razlogih, dobro za nasvet vprašati zdravnika. Prav pogosta lakota je namreč klasičen znak sladkorne bolezni, pojavi pa se zaradi povišane ravni sladkorja v krvi. Ponavadi ga spremljajo še drugi simptomi, kot so pretirana žeja, izguba teže in utrujenost.

Stanje, za katerega je prav tako značilen nenehni občutek lakote, je hipertiroidizem. Pri tem sindromu je pretirano aktivna ščitnica, kar vodi v prekomerno sproščanje hormonov, ki spodbujajo apetit.

Druga stanja, ki lahko vplivajo na povečano lakoto, so še depresija in ostale psihične bolezni ter predmenstrualni sindrom. Ne glede na to, za katero stanje gre, ga je dobro odkriti v čim zgodnejši fazi in se čim prej podati na zdravljenje.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!