fbpx

To je 5 glavnih razlogov, da ne morete shujšati

Foto: Gustavo Fring / Pexels

Se vam dogaja, da vam kljub trudu in odločnosti odvečnih kilogramov ne uspeva izgubiti? Hujšanje še zdaleč ni najlažja naloga in marsikdo na poti do želene postave in zdravega življenja obupa ali pa poseže po nezdravih dietah, s katerimi svojemu zdravju le škoduje. Da se vam to ne bi zgodilo, smo za vas pripravili 5 glavnih razlogov, da ne morete shujšati.

1. Preskakujete obroke

V želji po izgubi kilogramov mnogi posežejo po opciji, ki se na prvi pogled zdi najbolj logična: preskakovanju obrokov. Vendar pa tak način prehranjevanja nikakor ne predstavlja dolgoročne rešitve, poleg tega pa je z njim skoraj nemogoče doseči želen učinek.
Ko preskakujete obroke, svoje telo namreč prikrajšate za hranilne snovi, ki jih za svoje delovanje nujno potrebuje. Ne le, da to negativno vpliva na vaše splošno zdravje in vodi do želodčnih težav, ampak povzroči tudi občutke sestradanosti in povečano željo po nezdravih, visokokaloričnih prigrizkih.
Zato predlagamo, da na dan zaužijete 4-5 zdravih obrokov in tako poskrbite, da boste imeli dovolj energije in kilograme izgubljali brez lakote in zdravstvenih težav.

Poleg vitaminov potrebujete tudi polne obroke Foto: Pavel Danilyuk / Pexels

2. Uživanje “zdrave” pakirane hrane

V živilskih trgovinah lahko najdete obilo izdelkov, iz katerih se bleščijo oznake “zdravo”, “bio”, “naravno” itd. Vendar pa bodite previdni: regulacija na področju prehrane je izredno ohlapna, kar ponudnikom dovoljuje, da potrošnike nekoliko “zavedejo”. Če natančno preverite sestavine živila, ki naj bi vam pomagalo pri hujšanju, se namreč lahko zgodi, da boste naleteli na konzervanse, sladkorje in druge snovi, ki na zdravje nimajo najboljšega učinka.
Zato predlagamo, da si obroke raje pripravite sami in imate tako popoln nadzor nad hranili, ki jih zaužijete.

3. Ne spremljate vnosa hrane

Mnenja glede štetja kalorij so deljena: nekaterim tak način prehranjevanja pomaga poskrbeti, da zaužijejo točno toliko, kot je bil njihov namen, pri drugih pa lahko vodi v obsesijo in težave v prehranjevanju. Zato svetujemo, da ste pri tej tehniki hujšanja previdni in da z njo prenehate, če se vam zdi, da na vas vpliva negativno.
Vsekakor pa je priporočljivo, da spremljate, koliko obrokov zaužijete. Če ste namreč navajeni na nezdrave prigrizke pred televizijo ali hitre malice na delovnem mestu, se lahko zgodi, da izgubite občutek glede tega, koliko ste pravzaprav pojedli.

Ne pozabite spremljati vnosa nezdravih prigrizkov Foto: Pacel Danilyuk / Pexels

4. Ne spite dovolj

Na uspeh pri hujšanju vpliva tudi vaš način življenja, pri katerem zelo veliko vlogo igra spanje. Ne le, da bo kakovosten spanec poskrbel za nemoten potek telesnih procesov, kot je prebava, ampak bo tudi zmanjšal vašo potrebo po nezdravih prigrizkih.
Zato predlagamo, da poskrbite, da boste spali dovolj in da bo vaš spanec kakovosten. Odrasel človek potrebuje približno 8 ur spanja na noč, visoko kvaliteto spanja pa boste najlažje dosegli z umirjeno večerno rutino in zdravimi načini soočanja s stresom.

5. Ne pijete dovolj vode

Pogosto se zgodi, da zamešamo občutka dehidracije in lakote, kar lahko vodi do prevelikega kaloričnega vnosa. Zato je pomembno, da poskrbite, da boste spili dovolj vode– priporočena dnevna vrednost za ženske je 2.5 l, za moške pa 3.5 l. Na tak način boste spodbudili svoj metabolizem in tako povečali možnosti za uspeh pri hujšanju.
Strokovnjaki tudi opažajo, da so ljudje, ki v povprečju spijejo premalo, bolj nagnjeni k nezdravi prehrani.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.