fbpx

Topla ali hladna voda: Katera je boljša za učinkovito umivanje rok?

Foto: envato

Ali temperatura vode dejansko vpliva na čistočo vaših rok? Je umivanje rok v topli ali hladni vodi bolj učinkovito pri odstranjevanju bakterij?

Umivanje rok je ena najosnovnejših higienskih praks, ki nam pomaga zaščititi se pred različnimi boleznimi in preprečiti širjenje okužb.

Pri umivanju rok se pogosto postavlja vprašanje, ali je bolj učinkovito umivanje rok v hladni ali topli vodi. Obstaja veliko mnenj in prepričanj o tem, katera temperatura vode je boljša za odstranjevanje bakterij in umazanije.

Umivanje je pomembno. Foto: Mikhail Nilov / Pexels

Pomen umivanja rok

Naša roke so stalno izpostavljene različnim mikrobom, bakterijam, virusom in drugim patogenom, ki jih lahko prenašamo na druge površine ali jih zaužijemo in povzročimo bolezni. Z rednim umivanjem rok lahko preprečimo širjenje okužb in zaščitimo tako sebe kot druge.

Nekateri strokovnjaki trdijo, da je umivanje rok najučinkovitejši način za preprečevanje prenosa bolezni, kot so prehlad, gripa, driska in celo resnejše bolezni, kot je Covid-19.

Organizacija za javno zdravje (CDC) priporoča umivanje rok z milom in vodo vsaj 20 sekund, še posebej pred jedjo, po uporabi stranišča, po kašljanju, kihanju ali čiščenju nosu ter po stiku z onesnaženimi površinami.

Kako si umivate roke? Foto: Towfiqu Barbhuiya / Pexels

Ali temperatura vode vpliva na učinkovitost umivanja rok?

Nekateri ljudje menijo, da je umivanje rok v vroči vodi bolj učinkovito pri odstranjevanju bakterij in umazanije, medtem ko drugi verjamejo, da je hladna voda enako učinkovita.

Argumenti za umivanje rok v topli vodi

Za zagovornike umivanja rok v topli vodi obstaja več argumentov. Prvič, topla voda raztaplja maščobe in olja na naši koži ter pomaga pri odstranjevanju trdovratne umazanije. Poleg tega naj bi toplota pomagala pri odpiranju pore na koži, kar omogoča boljšo penetracijo mila in odstranjevanje bakterij.

V hladni ali topli vodi. Foto: Polina Tankilevitch / Pexels

Drugi je, da topla voda lahko ubije več bakterij kot hladna voda. Nekatere raziskave so pokazale, da visoke temperature lahko uničijo bakterije, kar pomeni, da je umivanje rok v topli vodi lahko bolj učinkovito pri uničevanju mikroorganizmov.

Argumenti za umivanje rok v hladni vodi

Ena od glavnih prednosti umivanja rok v hladni vodi je, da lahko hladna voda pomaga pri zapiranju por na koži, kar zmanjšuje izgubo naravne vlage in preprečuje suhost kože.

Poleg tega velja za manj dražilno za kožo kot vroča voda, zato je bolj primerna za ljudi z občutljivo ali suho kožo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.