fbpx

Toyota Urban SUV koncept: električna revolucija v dostopnem cenovnem razredu

Toyota Urban SUV bZ2X

Toyota Urban SUV
Foto: Toyota

Toyota predstavlja svoj najnovejši električni avtomobil, Toyota Urban SUV kocnept (bZ2X), ki obeta revolucijo v cenovno dostopni kategoriji električnih vozil. Ta mali električni križanec, predstavljen na Toyotinem letnem forumu Kenshiki v Bruslju, bo zaznamoval prehod znamke v popolno elektrifikacijo. In je morebiti tisti avtomobil, ki ga Toyota razvija iz "nule".

Toyota Urban SUV, zasnovan z mislijo na prihodnost in dostopnost, bo na voljo že v prvi polovici leta 2024. Ta model bo neposredno konkuriral Volvovemu EX30, Smart 1, saj bo Toyota ponudila vozilo kot svoj najugodnejši električni model. Z dolžino 4,300 mm, širino 1,820 mm in višino 1,620 mm, bo Urban SUV ponujal kompaktno zasnovo, primerljivo z modelom C-HR, vendar z nekoliko višjo postavitvijo​​​​.

Toyota Urban SUV
Foto: Toyota
Toyota Urban SUV
Foto: Toyota
Foto: Toyota
Andrea Carlucci, direktor trženja Toyote Europe, je namignil, da bo cena novega modela okoli 35.000 evrov, kar ga postavlja v neposredno konkurenco z vozili, kot so Opel Mokka Electric, Jeep Avenger, Smart #1 in prihajajoči Ford Puma EV​​​​ ter še nekateri drugi avtomobili, kot je naprimer Zeekr X.

Toyota načrtuje, da bo Urban SUV na voljo tako z enomotornim (sprednji pogon) kot z dvomotornim (štirikolesni pogon) pogonom, s čimer bo zadovoljila različne potrebe in preference kupcev. Stranke bodo lahko izbrale med dvema različnima baterijama – eno osredotočeno na cenovno dostopnost, drugo pa na večji doseg​​​​.
Foto: Toyota
Glede na trenutne informacije bo Toyota Urban SUV verjetno nosil ime bZ2 ali bZ2X, v skladu s trenutno nomenklaturo Toyotinih električnih avtomobilov. S tem se bo Toyota Urban SUV pridružil rastoči družini bZ, ki že vključuje model bZ4X​​.

Toyota načrtuje, da bo do leta 2026 v Evropi ponudila približno 15 modelov brez emisij, med katerimi bodo tako osebna kot komercialna vozila. Urban SUV bo prvi novi EV, ki se bo pridružil modelu bZ4X naslednje leto, ko Toyota namerava ponuditi raznoliko izbiro električnih vozil​​​​.

Toyota SUV, ki bo na voljo v prvi polovici leta 2024, obljublja, da bo postavil nove standarde v segmentu dostopnih električnih vozil. Z obljubo inovativnih baterij, ki bodo po letu 2026 povečale doseg za 20% in hkrati znižale stroške za 40% v primerjavi s trenutnim modelom bZ4X, Toyota stavi na svoj novi model, da bo prevzel vodilno vlogo na trgu električnih vozil​​.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.