fbpx

Trik, kako hitro zaspati: Masirajte ta del telesa in zaspali boste v treh minutah!

Foto: envato

Se spopadate s težavami pri spanju? Ali se zbujate ponoči in težko ponovno zaspite? Se sprašujete, kako hitro zaspati? Preprost trik lahko vpliva na vaš spanec!

Se zbujate sredi noči in ne morete več zaspati? Kako hitro zaspati? Kdor je vsaj eno noč preživel buden, ve, da to ni najbolj prijeten problem. Raziskave kažejo, da približno 10 % ljudi trpi za kronično nespečnostjo, kar 40 % žensk in 30 % moških pa ima vsaj občasno težave s spanjem.

Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Vendar pa obstaja preprost trik, s katerim boste hitreje zaspali in bolje spali. Ta tehnika pomirjanja vam bo pomagala pri sprostitvi in znižanju ravni kortizola v telesu!

Kako hitro zaspati – pravilna tehnika

Strokovnjaki priporočajo, da pred spanjem drgnete notranji del zapestja 2-3 minute. Ta tehnika pomirjanja vam bo pomagala pri sprostitvi in znižanju ravni kortizola v telesu. Kortizol je stresni hormon, ki lahko vpliva na vaše razpoloženje in kakovost spanja.

Foto: envato

Kortizol ima pomembno vlogo pri telesnih funkcijah in odzivu na stres, vendar je povezan tudi s ciklom spanja in budnosti. Ko je raven kortizola povišana, se lahko pojavijo težave, kot so nespečnost, krajši čas spanja in utrujenost zjutraj. Zato je pomembno, da ga uravnavamo in eden od načinov je drgnjenje notranjega dela zapestja.

Ta metoda temelji na akupresuri, to je pritisku na občutljive točke v telesu, ki lahko pomaga pri lajšanju stresa in bolečin. Menijo, da je drgnjenje zapestja ena od teh točk, poleg tega, da pomaga pri boljšem spanju, pa lahko pozitivno vpliva tudi na vaše splošno zdravje.

Kako hitro zaspati – ostale tehnike

Imate težave s spanjem? Foto: Cottonbro Studio / Pexels

Strokovnjaki priporočajo branje knjige pred spanjem, saj dokazano lahko zmanjša raven stresa do 68 %. Študija Univerze v Sussexu je pokazala, da je samo šest minut branja dovolj za zmanjšanje stresa pri udeležencih.

Božanje hišnega ljubljenčka 10 minut pred spanjem in izogibanje uživanju alkohola, zlasti v zadnjih treh urah pred spanjem, prav tako pripomorejo k boljšemu spanju. Čeprav ima lahko alkohol takojšen sedativni učinek, vpliva na cikel spanja in lahko moti krepčilni spanec. Zato je pomembno, da se pred spanjem izogibamo čezmernemu uživanju alkohola.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.