fbpx

Kako pravilno očistiti leseno desko za rezanje?

Odpravite umazanijo in vonjave

lesena deska za rezanje
Foto: envato

Verjetno imate v kuhinji leseno desko za rezanje. Kako ohraniti njenooptimalno higiensko stanje in življenjsko dobo? Leseno desko za rezanje morate enkratmesečno oprati po posebnem postopku.

Lesena deska za rezanje je osrednji del našega kuhinjskega ustvarjanja, in ji premalokrat posvetimo posebno pozornost pri vzdrževanju. Sledite tem korakom, ki bodo ohranili vašo desko za rezanje čisto, brez madežev in s sijajem, ki bo trajal leta.

Lesena deska za rezanje zahteva posebno vzdrževanje

Deska za rezanje je verjetno eden izmed kuhinjskih pripomočkov, ki jih največ uporabljamo. Ne glede na to ali jo uporabljamo za sekljanje sadja ali zelenjave. Ni dneva, ko je ne bi vzeli iz predala, zato je pomembno, da jo znamo pravilno vzdrževati.

Ko gre za plastično desko, je dovolj, da jo operemo z detergentom in toplo vodo, medtem ko lesena deska zahteva več nege. V spodnjem videu si oglejte, kako pravilno vzdrževati leseno desko:

Kako očistiti desko za rezanje?

Desko enakomerno posujte s kombinacijo soli in sode bikarbone. Nato jo podrgnite s polovico limone. Ta naravna mešanica bo nevtralizirala vonjave in odstranila trdovratne madeže. Pustite, da mešanica deluje na deski približno pol ure. To časovno obdobje omogoča tem sestavinam, da prodrejo v leseno površino, očistijo in osvežijo desko. Desko dobro sperite pod tekočo vodo, temeljito odstranite ostanke mešanice. Prepričajte se, da ste izprali vsak kotiček deske.

Je deska čista, ko režete kruh? Foto: Felicity Tai / Pexels

S čisto kuhinjsko krpo desko obrišite do suhega, odstranite preostalo vlago in zagotovite brezhibnost površine. Na koncu desko nežno namažite z olivnim oljem. To ne le ohranja vlago v lesu, ampak ustvari tudi zaščitni sloj pred morebitnimi razpokami.

Pomembno je, da leseno desko za rezanje redno čistite!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.