fbpx

V samo šestih držav na svetu imajo moški in ženske enake pravice

V katerih državah imajo moški in ženske enake pravice?

Ženske so si številne svoboščine, v katerih uživajo današnje generacije, izborile v okviru dolgoletnih feminističnih gibanj. In tudi sodobna družba spodbuja enakost med spoloma – pred desetimi leti ni obstajala država, v kateri bi imeli moški in ženske enake pravice, danes je takšnih že šest držav. In kje se je znašla Slovenija?

Svetovna banka, ki se ukvarja s problemi svetovnih razsežnosti, se je tokrat lotila vprašanja, v katerih svetovnih državah imajo ženske in moški popolnoma enake pravice. V raziskavi z naslovom Women, business and the law so tako ugotavljali, kje so pravne in gospodarske pravice med spoloma izenačene. Ugotovili so, da le v šestih državah, še pred desetimi leti pa je ni bilo države, kjer bi bile pravice za oba spola enake.

V katerih državah imajo moški in ženske enake pravice?
V katerih državah imajo moški in ženske enake pravice?

Raziskovalci so obravnavali podatke zadnjih desetih let in tako ugotovili, da je dosežen napredek na področju pravne enakosti spolov. Na lestvici od 0 do 100 (0 najmanjša, 100 največja) je povprečna ocena enakosti med spoloma 74,1 , kar pomeni, da imajo v svetovnem povprečju ženske le tri četrtine pravic moških.

V Franciji, Belgiji, Latviji in Luksemburgu ter na Danskem in Švedskem ta številka znaša 100. V teh šestih državah imajo moški in ženske enake pravice – to pomeni, da sta se oba spola popolnoma izenačila v kategorijah “potovanja”, “zaposlitev”, “plačilo”, “poroka”, “otroci”, “lastni posel”, “pokojnina” in “upravljanje s premoženjem”.

Države z najnižjim rezultatom so bile Iran, Sudan, Katar, Združeni arabski emirati in Saudova Arabija – te so imele rezultat pod 35.

V Franciji, Belgiji, Latviji in Luksemburgu ter na Danskem in Švedskem sta spola izenačena.
V Franciji, Belgiji, Latviji in Luksemburgu ter na Danskem in Švedskem sta spola izenačena.

Pa Slovenija? Njen rezultat znaša 90,63. Med moškimi in ženskami naj ne bi bilo nikakršnih razlik na področju potovanja, poroke, otrok, upravljanja z nepremičninami, zaposlovanja in lastnega posla – te kategorije so bile ocenjene z oceno 100.  Največji problem pa predstavljata enako plačilo (ocena 75) in pokojnina (ocena 50).

Slovenija se je znašla visoko na seznamu držav, ki imajo enakost med spoloma.
Slovenija se je znašla visoko na seznamu držav, ki imajo enakost med spoloma.

Z raziskavo so želeli razviti boljše razumevanje o tem, kako zakonska diskriminacija vpliva na zaposlovanje žensk in žensko podjetništvo. Rezultati dokazujejo, da se ženske morajo boriti s številnimi diskriminatornimi zakoni in regulacijami, ki omejujejo njihovo enakopravnost.

V poročilu sicer pišejo, da so spremembe optimistične, in sicer so očitne pozitivne reforme v Podsaharski Afriki, medtem ko se v Severni Afrki in na Bližnjem vzhodu stvari premikajo zelo počasi. Če bo stopnja napredka ostala stabilna, naj bi ženske dosegle popolno enakosti na vseh področjih komaj po letu 2073.

Dodatne Informacije

Več informacij:
openknowledge.worldbank.org

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!