fbpx

Veganstvo: kaj morate vedeti, preden se odločite zanj

Foto: Envato
Zadnjič posodobljeno: :

Veganstvo ni samo način prehranjevanje, je način življenja. Njegova izvorna filozofija ne vključuje samo potrebe, da se ne škodi živali, ampak tudi okolju. Obstaja niz razlogov, zaradi katerih bi morali postati vegan vsaj za mesec dni.

Osnovna filozofija veganstva

Veganska prehrana temelji na živilih, ki niso živalskega izvora. Osnovna ideja veganstva ni le neubijanje in izkoriščanje živali za prehrano, temveč se zavzema tudi za škodljive vpliva ne okolje. Bodisi zaradi emisij toplogrednih plinov in opustošenja narave. Uporaba pesticidov in gensko spremenjenih pridelkov škoduje tako okolju in biotski raznovrstnosti. Resnično veganstvo namreč vključuje uživanje ekološko pridelane hrane, ki ni gensko spremenjena in tako ne škoduje zdravju in okolju.

Najboljše veganske kuharice 2020: recepti za celovito rastlinsko prehrano

Veganska prehrana temelji na živilih, ki niso živalskega izvora.
Foto: Ella Olsson/unsplash

Kje v veganski prehrani dobiti beljakovine

Raziskave so pokazale, da veganska prehrana lahko zmanjšuje tveganje za srčne, avtoimunske, nevrološke bolezni, nekatere vrste raka in različne alergije.

Najpogostejši pomislek glede veganskih živil je ta, da ne vsebujejo dovolj beljakovin, ki so potrebne za podporo vseh funkcij našega telesa. Vendar to ne drži, saj beljakovine najdemo v različnih živilih rastlinskega izvora, kot so leča, gobe, fižol, jajčevci, sezamova in chia semena, kvinoja, tofu in številna druga.

Tudi v rastlinskih živilih so beljakovine, ki so potrebne za človeško telo.
Foto: Priske/Unsplash

Vpliv veganstva na zdravje

Mnogi vegani trdijo, da tovrstna prehrana pozitivno vpliva na njihovo zdravje, videz in psihofizično obliko. Prav tako poudarjajo, da jim veganski obroki ne povzročajo neprijetnega občutka letargije in teže.

Seveda vegani ne živijo le od solat in sadja. Veganska prehrana vsebuje veliko obilnih in različnih obrokov in zato niso prikrajšani za jedi kot so pice, takosi, hamburgerji – vendar morajo ti biti pripravljeni v rastlinski različici.

Tudi kot vegan, si lahko pripravijo slastni hamburger.
Foto: Deryn Macey / Unsplash

Veganska kuhinja

Za veganstvo je vsekakor pomembna dobra informiranost. Biti vegan je danes zelo lahko. Na voljo je veliko rastlinskih nadomestkov za mesna in mlečna živila ter številni recepti za pripravo hrane. Namreč veganska kuhinja je lahko zelo raznolika, barvita in okusna.

Na svetovnem spletu boste našli marsikateri recept, s katerim lahko stopite v svet veganstva. Pozorni pa bodite, da informacije črpate iz zanesljivih in verodostojnih virov, pri katerih boste dobili vsa potrebna hranila, vitamine in minerale.

Domača veganska nutela iz samo treh sestavin

Recept: veganske testenine s pečenim feta sirom, ki so preplavile TikTok

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!