Srednješolci (Pored mene, 2015)
Kulturni izbor · film

Srbski film Pored mene (Srednješolci) kritično tematizira današnjo mladino, istočasno pa išče pot do svetle prihodnosti za generacijo, ki so ji bili pametni telefoni položeni v zibelko. Proti toku plava mlada srednješolska učiteljica Olja, ki ima že vrh glave svojih učencev, ki več časa preživijo na svojih telefonih. Sodu izbije dno posnetek njenega pretepa, zato učiteljica zgodovine poseže po skrajnem ukrepu. Vsem pobere njihove elektronske igračke, jih zaklene v šolo in odide z ultimatom. Da, tako je videti preživetje v ”divjini” v 21. stoletju. Brez pametnega telefona, brez spleta. Ujet z ljudmi.

Srednješolci (Pored mene) je srbska drama Stevana Filipovića, ki se ukvarja s sila aktualno tematiko. Nekoč so nam odpirali oči filmi o zasvojenosti, kot sta Trainspotting in Mularija, sodobna različica teh pa prikazuje zasvojenost mladine s tehnološkimi igračkami, ki še huje uničujejo življenja, saj kanijo zavoziti cele generacije. Mlada učiteljica Olja (Hristina Popović) je ena izmed tistih sodobnih Don Kihotov, ki želi, da zasloni ne postanejo človekov najboljši prijatelj, zato se zgodovinarka, ki ji ne manjka entuziazma, zateka k alternativnim metodam poučevanja.

PREBERITE ŠE: Filmski napovednik: Triple 9 (2016)

Nekega dne zaradi kontroverzne razstave njenega moža slikarja Uglješa (Dragan Mićanović) postane žrtev mladih malopridnežev, in ko nekega dne odkrije, da za napadom, ki so ga mulci kakopak posneli in naložili na splet, stoji eden izmed njenih učencev, ji popustijo živci. Vsem pobere telefone, jih zaklene v šolo, pred tem pa zagrozi, da bo odšla na policijo, če sami ne prijavijo krivca. A to, da so zaklenjeni, ni najhujša stvar. V šoli so namreč ostali brez tehnoloških priboljškov, brez spleta, in za rešitev morajo (pazi to!) začeti dejansko komunicirati med sabo. In bolj kot kazen se zdi, da je učiteljica učencem pravzaprav vrgla rešilni jopič, čeprav ti sploh niso vedeli, da se utapljajo.

Filmske napake Največje napake v filmskih uspešnicah, ki si jih zagotovo spregledal Steve Jobs 5 najboljših dokumentarcev leta 2015 Film Triple 9 (2016) Filmski napovednik: Triple 9 (2016) Film Bone Tomahawk (2015) Filmski napovednik: Bone Tomahawk (2015) ·