fbpx

Zakaj bi morali dan začeti s suhim ščetkanjem telesa

Foto: Pexels

Spomladanski čas je idealen trenutek, da se telesno ponovno prebudimo, spremenimo prehrano in razstrupimo svoje telo.

Suho ščetkanje je starodavna tehnika čiščenja telesa. V ajurvedski medicini, enem najstarejših holističnih zdravilnih sistemov na svetu, ki je bil razvit pred več kot 3000 leti v Indiji, omogoča čiščenje kože in spodbuja limfni sistem, ki iz telesa izloča toksine. Koža je namreč skupaj s črevesjem, ledvicami, jetri in pljuči peti organ, ki je odgovoren za odstranjevanje naših strupov iz telesa.

Strokovnjaki zato priporočajo vsakodnevno ščetkanje kože zaradi številnih pozitivnih učinkov:

  • s ščetkanjem odstranimo odmrle kožne celice in odpremo zamašene pore
  • lažje se znebimo strupov in toksinov, ki se nabirajo v našem telesu
  • izboljša se videz kože, saj ta postane prožnejša mehkejša ter bolj gladka
  • izboljša se cirkulacija krvi in limfne tekočine, ki naše telo varuje pred okužbami in preprečuje, de, da bi se strupene snovi vračale nazaj v krvni obtok
  • pomaga pri izboljšanju videza pomarančne kože – celulita

Suho ščetkanje naj poteka pred jutranjim tuširanjem. Priporočljivo je, da je krtača iz naravnih materialov in pred uporabo naj bo ta vedno suha. Z grobostjo ščetkanje ne pretiravajte, saj koža ne sme postati rdeča. Bodite pozorni, da ne ščetkate ranjene in prizadete kože. Ščetkati se pričnite od gležnja navzgor in sicer le enosmerno, v smeri srca, saj s tem spodbudite delovanje limfe. S krtačo ne drgnete gor in dol. Trebuh ščetkajte v krogih in v smeri urinega kazalca. Po končanem procesu se obvezno stuširajte, najbolje izmenično – s toplo in hladno vodo. Zelo pomembno je, da vedno uporabljate svoje krtačo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!