Zakaj bi morali dan začeti s suhim ščetkanjem telesa

Foto: Pexels

Spomladanski čas je idealen trenutek, da se telesno ponovno prebudimo, spremenimo prehrano in razstrupimo svoje telo.

Suho ščetkanje je starodavna tehnika čiščenja telesa. V ajurvedski medicini, enem najstarejših holističnih zdravilnih sistemov na svetu, ki je bil razvit pred več kot 3000 leti v Indiji, omogoča čiščenje kože in spodbuja limfni sistem, ki iz telesa izloča toksine. Koža je namreč skupaj s črevesjem, ledvicami, jetri in pljuči peti organ, ki je odgovoren za odstranjevanje naših strupov iz telesa.

Strokovnjaki zato priporočajo vsakodnevno ščetkanje kože zaradi številnih pozitivnih učinkov:

  • s ščetkanjem odstranimo odmrle kožne celice in odpremo zamašene pore
  • lažje se znebimo strupov in toksinov, ki se nabirajo v našem telesu
  • izboljša se videz kože, saj ta postane prožnejša mehkejša ter bolj gladka
  • izboljša se cirkulacija krvi in limfne tekočine, ki naše telo varuje pred okužbami in preprečuje, de, da bi se strupene snovi vračale nazaj v krvni obtok
  • pomaga pri izboljšanju videza pomarančne kože – celulita

Suho ščetkanje naj poteka pred jutranjim tuširanjem. Priporočljivo je, da je krtača iz naravnih materialov in pred uporabo naj bo ta vedno suha. Z grobostjo ščetkanje ne pretiravajte, saj koža ne sme postati rdeča. Bodite pozorni, da ne ščetkate ranjene in prizadete kože. Ščetkati se pričnite od gležnja navzgor in sicer le enosmerno, v smeri srca, saj s tem spodbudite delovanje limfe. S krtačo ne drgnete gor in dol. Trebuh ščetkajte v krogih in v smeri urinega kazalca. Po končanem procesu se obvezno stuširajte, najbolje izmenično – s toplo in hladno vodo. Zelo pomembno je, da vedno uporabljate svoje krtačo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Top trend sezone: Pisani barvni nohti