Zdravi zajtrki, naj postanejo vaša rutina v začetku dneva. Poskrbeli bodo za vaš metabolizem, vi pa se boste počutili bolj fit.
Zajtrki so lahko ključni za začetek dneva, saj nam zagotavljajo potrebno energijo in hranila za delovanje telesa in možganov. Nutricionisti zato priporočajo, da izberemo zdrave možnosti, kot so polnozrnati kruh, ovsena kaša, jajca, sadje in zelenjava, ki pospešijo metabolizem.
Poleg tega se lahko z zdravimi živili, kot so oreščki, jogurt, semena in suho sadje, ustvarijo okusne in hranljive zajtrke, ki nam lahko pomagajo vzdrževati zdrav življenjski slog.
Prav tako je pomembno, da si vzamemo čas za zajtrk in si privoščimo kakovosten obrok, saj lahko hitenje ali preskakovanje zajtrka privede do prenajedanja in napačnih izbir hrane kasneje v dnevu.
Zdrav zajtrk je pomemben za dobro počutje in energijo skozi ves dan. Ideja za zdrav zajtrk je lahko kombinacija rozin in cimeta. Rozine so bogate z vitamini A, C, D, B12 in B6, ter vsebujejo kalcij, magnezij in železo, poleg tega pa zaradi svoje naravne sladkosti ni potrebe po dodajanju sladkorja.
Cimet, azijska začimba pridobljena iz lubja cejlonskega cimeta, ima grelne, antibakterijske in protivnetne lastnosti, kar so poznali že stari Kitajci.
Številne študije kažejo, da cimet pospešuje metabolizem, izboljšuje prebavo, pospešuje hujšanje ter znižuje raven holesterola in sladkorja v krvi.
Kombinacija rozin in cimeta je zelo preprosta in okusna. Lahko ju dodate v jogurt, ovsene kosmiče ali smoothie, ali pa si pripravite ovsene piškote z dodatkom rozin in cimeta.
S takšnim zdravim in okusnim zajtrkom boste začeli dan z veliko energije in zdravja.
4 ideje za zajtrk, ki bo ugodno vplival na vaš metabolizem
Müsli s prosom, rozinami in cimetom
Po navodilih na embalaži skuhajte proso. V vrečko zmešajte 100 g kosmičev, nekaj rozin in potresite s cimetom po okusu.
Ovsena kaša s rozinami in cimetom
V skledo zlijte 1 skodelico ovsenih kosmičev in prelijte s 4 skodelicami vode. Dodajte ščepec soli. Na majhnem ognju med stalnim mešanjem kuhajte 10 minut. Nato dodajte rozine in potresite s cimetom.
Ječmenova kaša s rozinami in cimetom
V skledo dodajte 1 skodelico ječmena in 3 skodelice vode. Kuhajte 45-60 minut, dokler ni popolnoma kuhan. Namesto svežega ječmena lahko uporabite ječmenov zdrob. Po kuhanju dodajte rozine in potresite s cimetom.
Pirina kaša ali riž s rozinami in cimetom
Skuhajte riž po navodilih na embalaži. Za pripravo kaše skuhajte 100 g riža v 1 litru vode. Ko zavre, zmanjšajte ogenj in kuhajte, dokler se riž ne skuha. Pogosto mešajte, da se riž ne prime na dno. Po okusu dodajte rozine in cimet.