Foto: Freepik

Zakaj se zbujam z glavoboli? Strokovnjak za spanje vam bo pomagal rešiti vaša jutra

Zadnjič posodobljeno: :

Tudi vas muči vprašanje "Zakaj se zbujam z glavoboli?" Brez skrbi, morda prav tukaj najdete rešitev!

Sinoči ste spali osem luksuznih ur (ali vsaj šest). Toda takoj, ko ste danes zjutraj zbudili, se vas je lotil glavobol. Utripajoča bolečina v sencih, razbijanje na dnu vaše lobanje. Prodirajoča bolečina za vašimi očmi. Kljub dostojnemu nočnemu spancu vas strašansko boli glava.

In niste sami. Po razsikavah akademskega časopisa Archives of Internal Medicine se vsak trinajsti človek zjutraj prebudi z glavobolom. Zakaj? Ali obstaja rešitev? No, seveda lahko popijete zdravilo proti bolečinam, si privoščite skodelico kave in upate na najboljše. Če pa imate te glavobole že nekaj časa, je najboljša rešitev ugotoviti osnovni vzrok in ugotoviti rešitev skupaj z vašim zdravnikom.

Tukaj je nekaj informacij o tem, zakaj se zbujate z glavoboli in kako jih preživeti. (Plus, kaj storiti, če se morate zbuditi in še vedno nujno rabite spanec.)

via GIPHY

Kakšen je jutranji glavobol?

Jutranji glavobol se lahko počuti kot vsak drug pogost glavobol – edina razlika je v tem, da ga doživite, ko se zbudite ali kmalu po tem. Lahko se čuti kot stiskanje okrog čela (v tem primeru je to verjetno tenzijski glavobol), močna bolečina okoli enega očesa (glavobol v skupkih) ali utripajoča bolečina, ki je močnejša na eni strani glave (migrena).

Najprej poskusite najti vzrok: pišite dnevnik o glavobolu. Zapišite opazovanja o tem, kako se počutite. Zdravniku se bodo te informacije zdele zelo koristne in morda boste celo sami pomagali ugotoviti vzrok glavobola.

Kaj lahko povzroča moje jutranje glavobole?

Apneja med spanjem – eden najpogostejših vzrokov za jutranje glavobole

Alex Dimitriu, dr. med. in ustanovitelj podjetja Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine, pravi: “To se zgodi, ker so možgani v času smrčanja brez kisika, kar vodi do glavobola.” Apneja med spanjem je lahko nevarna in bo morda potrebovala napravo za pomoč pri dihanju, na primer napravo CPAP, zato se, če smrčite in vas zjutraj pogosto boli glava, posvetujte s svojim zdravnikom.

Pomanjkanje spanja

Vemo, da se vaš velik projekt ne bo zaključil sam. Ampak, če ste v zadnjem času pretiravali z delom, vam lahko pomanjkanje spanja povzroča preglavice, pojasnjuje dr. Dimitriu. In če spajate neprespane noči z litri kave, boste morda še bolj zapletli težavo. Zmanjšajte kofein, nekaj naslednjih tednov spite vsaj sedem ur na noč in preverite, ali so vaši glavoboli izginili.

via GIPHY

Dehidracija

Ste se kdaj vprašali, zakaj se po treh ali štirih kozarcih vina vedno zbudite s tako strašnim glavobolom? (Ali piva, margarite, itd.) To je zato, ker alkohol vsebuje etanol, ki dehidrira – in dehidracija lahko povzroči glavobol. Vse, kar vas dehidrira, lahko povzroči isti tip glavobola, ne glede na to, ali ste med gledanjem filma oziroma serije sinoči pojedli celo vrečko kokic ali ste preprosto pozabili popiti dodaten kozarec vode po popoldanski vadbi. Popijte vsaj osem kozarcev vode na dan, brez izjem.

Depresija

V študiji iz leta 2004 je Maurice M. Ohayon, doktor medicine s Stanforda odkril povezavo med kroničnimi jutranjimi glavoboli in velikimi depresivnimi motnjami. Če se torej v zadnjem času počutite depresivni in opažate tudi jutranje glavobole, je to vsekakor vredno omeniti zdravniku.

Škripanje z zobmi in stiskanje zob

Če ponoči škripate z zobmi ali jih stiskate, lahko vso to gibanje čeljusti povzroči napetost, ki se spremeni v glavobol, ko se naslednje jutro zbudite. Preverite pri svojem zobozdravniku, ki vam bo morda predpisal vaje za čeljust ali nočni ščitnik zob.

via GIPHY

“Glavobol me je zbudil. Kako lahko spet zaspim?”

Spanec bo izboljšal vaše razpoloženje, vendar z glavobolom ne morete spet zaspati. Ko se znajdete v tem ciklu, dr. Dimitriu priporoča meditacijo. Všeč nam je aplikacija Insight Timer, ki vsebuje brezplačne vodene meditacije, vključno z več deset skladbami, ki so posebej zasnovane za zmanjšanje bolečin glavobola.

Najboljše aplikacije za meditacijo 2021 po mnenju strokovnjakov

Še vedno ne morete spati? Poskusite vizualizirati svoj otroški dom. Sprehodite se po hodnikih. Vstopite in izstopite iz vsake sobe. Predstavljajte si fotografije, ki visijo na vsaki steni, in podrobnosti odeje, ki ste jo imeli vsaj desetletje. Naslednje, kar vidite, so ptice, ki žvrgolijo, sonce pripeka in, aleluja, pravkar ste odjadrali v dodatnih šest ur spanca!

Lahko pa poskusite dihanje po kvadratu. Vdihnite skozi nos s štetjem do štiri, nato zadržite dih in štejte do štiri. Ko izdihnete skozi usta ponovno štejte do štiri, nato pa se ustavite in zadržite do štiri. Ponavljajte, dokler ne odplavate v miren spanec brez preglavic.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Recept za alkalno vodo: kako razkisati telo?