fbpx

Zakaj vas vedno znova privlačijo toksični partnerji – zakaj se ob njih počutite tako “domače”?

Foto: envato

Ali opažate, da vas vedno znova privlačijo napačni, toksični partnerji? So vaša razmerja nabita s čustvi, vendar se vedno končajo prehitro in na izredno boleč način? Če ste na vprašanji odgovorili pozitivno, potem je čas, da se lotite vzroka, da vedno znova končate v nezdravem odnosu. Pozanimali smo se, kaj o tej temi menijo strokovnjaki in kako se znebiti vzorcev, ki vas vlečejo proti napačnim partnerjem.

Po zaključku toksičnega odnosa veliko ljudi občuti boleče razočaranje nad seboj: ni jim jasno, kako so se lahko v takem razmerju sploh znašli in kako je možno, da so spregledali znake, da nekaj ni v redu. Toda resnica je, da je nezdrave vzorce še prelahko sprejeti oz. se ob njih počutiti domače, če smo jih navajeni iz lastnega otroštva.
Zato strokovnjaki svetujejo, da razčistite, kakšna je predstava o ljubezni, ki ste jo pridobili v svojih zgodnjih letih ter zacelite rane, ki vam onemogočajo, da bi namesto toksičnih izbirali zdrave odnose.

Ali ob zaključku odnosov občutite razočaranje nad seboj? Foto: Polina Zimmerman / Pexels

Predstava o ljubezni, ki jo pridobimo v otroštvu

Otroštvo je čas, ko pridobimo prepričanja, ki se jih nato podzavestno držimo v odraslem obdobju. Če odraščamo v okolju, kjer smo konstantno obkroženi s konflikti in dobivamo občutek, da je ljubezen povezana z bolečino in žrtvovanjem ali pa da jo bomo prejeli le, če si to zaslužimo, potem se lahko zgodi, da bomo podobno dinamiko iskali tudi v partnerjih. Toksični odnos nam bo dal občutek domačnosti, saj bo potrdil prepričanja, ki jih goji naša podzavest.
Zato nikar ne mislite, da ste neumni ali naivni, če ste znake toksičnosti sprva spregledali: otrok v vas se je ob njih počutil, kot da je doma.
Še en razlog, da vas privlačijo partnerji, ki vam niso sposobni dati zdrave ljubezni, je lahko, da globoko v sebi verjamete, da si tega ne zaslužite. Tudi tako razmišljanje po navadi izhaja iz otroštva: če ste v zgodnjih letih vedno znova dobivali občutek, da niste vredni ljubezni, je povsem pričakovano, da se boste ljubečih odnosov izogibali.

Foto: Jessica Rockowitz / Unsplash

Kako vzorce spremeniti?

Toksični vzorci iz otroštva nikakor ne pomenijo, da ne boste mogli najti partnerja, ki vas bo cenil in ljubil točno take, kot ste. Vendar pa morate najprej napačna prepričanja prepoznati in se naučiti, kaj je in na kakšen način se izraža zdrava ljubezen. To najlažje storite ob strokovnjaku, v pomoč pa so vam lahko tudi knjige in videi, ki se dotikajo filozofije odnosov.
Pomembno je, da pri sebi razčistite, da ljubezen ne boli in da je nikakor ne smejo spremljati žalitve, nasilje, kaznovanje, odrekanje bližine… Prava ljubezen ni transakcijska: nikakor ne velja, da vam jo partner da le takrat, ko si to “zaslužite”. Strokovnjaki svetujejo tudi, da delate na lastni samopodobi in začnete verjeti, da ste ljubezni vredni in da pravi partner za vas nikakor ni oseba, ki vam je ne bo znala dati. Namesto tega vas bo poslušal, upošteval vaše meje in se za vajino zvezo vsakodnevno trudil. In ko boste globoko v sebi začutili, da si takega človeka zaslužite, boste tudi opazili, da vas toksični vzorci ne privlačijo več.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!