Retro-futuristična hiša v Indiji
Utrip mesta · arhitektura

Nashik je starodavno mesto na severozahodu Indije slovi predvsem po pridelavi svežega sadja in zelenjave ter vinogradih. Zdaj ga lahko spoznate še zaradi arhitekture, saj tam zdaj stojijo hiške Gumpha, ki delujejo zares pravljično. Kaj so arhitekti želeli povedati?

Glavni arhitekt iz studia Within N Without Shailesh Devi je želel najti povezavo med mestnim načinom življenja in naravo.

Izrazil se je zelo poetično: ”Kot meščan, utrujen od vsakodnevnega stresa in tempa, si ničesar ne želim bolj kot poiskati notranji mir, ki ga najdem lahko le v naravi.” Hiške Gumpha so videti kot iz pravljice, saj so povsem ‘nepravilnih’ oblik, notranjost pa je igriva, morda nelogična, a zelo naravna. Notranja svetloba in sence se ves čas prepletajo med prostori, ki sicer delujejo bolj introvertirano. Nedvomno Gumpha deluje kot korak nazaj, korak k primitivnejšemu načinu  življenja.

Morda je pa tudi to del naše prihodnosti?

Galerija – Retro-futuristična hiša v Indiji

Retro-futuristična hiša v IndijiOdpri galerijo

Zdaj lahko bivate v hiši iz filma Ex-Machina Zdaj lahko bivate v hiši iz filma Ex-Machina hotel rovinj Spirito Santo Palazzo Storico: luksuzni hotel v Rovinju v lasti Slovencev Plans Matter: "airbnb" za navdušence nad arhitekturo Plans Matter: airbnb za navdušence nad arhitekturo KODA-house-by-Kodasema-17 KODA: betonska mikro hiša, ki je lahko kadarkoli kjerkoli · · ·